Връзки за достъпност

Извънредни новини

Една шарена и запомняща се кариера, която, изглежда, приключва


Данаил Кирилов

Той премина през партии, разположени диаметрално противоположно в политическия спектър. Бил е в правителства на НДСВ и ГЕРБ, бил е общински съветник и от БСП. Има таланта почти всяко негово изказване да се превръща в медиен шлагер. Сега обаче изглежда, че кариерата на Данаил Кирилов като министър на правосъдието ще продължи едва година и половина.

За краткото си време в Министерския съвет (ако оставката му бъде приета от премиера), Кирилов ще бъде запомнен с не едно и две свои заключения.

Последната му изява беше в началото на тази седмица, когато министърът беше специален гост на националното съвещание на прокуратурата, свикано от главния прокурор Иван Гешев. От ГЕРБ твърдят неофициално, че именно краткото му медийно участие в резиденция "Бояна" е станало повод премиерът Бойко Борисов да поиска оставката му.

От Спондж Боб до "белия хакер"

Пред журналисти в понеделник Кирилов засегна най-разнообразни теми. Призна част от авторството на проекта за конституция на ГЕРБ, а след това обясни, че руската конституция е послужила за модел в частта за "човешки права" на седем държави.

Правосъдният министър каза, че приема като шега въпроса как така премиерът му е забранил да пише във Фейсбук, но му е поверил писането на проекта за основния закон.

В средата на юли Кирилов написа пост във Фейсбук, в който нарече съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов "Спондж Боб Квадратните гащи". Постът беше публикуван след като Иванов дебаркира с лодка до лятната резиденция на Ахмед Доган край Росенец и беше изгонен от охранители от НСО . След това Бойко Борисов забрани на Кирилов да пише в социалната мрежа.

Кирилов каза, че е направил списък от 250 човека от "една партия", които го наричат Барни Ръбъл.

Тази забрана стана причина за стотици иронични коментари във Фейсбук, а в отговор правосъдният министър каза преди дни, че е искал да доразвие тезата си, но след намесата на премиера се е спрял. Кирилов каза, че е направил списък от 250 човека от "една партия", които го наричат Барни Ръбъл - герой от анимационния сериал "Семейство Флинтстоун".

Друга известна изява на правосъдния министър в оставка беше проверката на случайното разпределение на делата във Върховния касационен съд през лятото на миналата година. След като той нагледа “джуркането” - както сам се изрази - стигна до извода, че “всяка система може да бъде манипулирана”. По този повод Кирилов вкара в обръщение израз “бял хакер”, който според него е част от “специфичен кръг на експерти”, които могат да дадат препоръки как да се преодолеят рисковете при случайното разпределение на делата. Така участието на Кирилов по темата заглуши самата тема.

Обърнатите файлове

Сред инициативите на правосъдния министър се открои предлаганата от него “реформа на тримата големи в съдебната власт” (председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор). Той настояваше да бъде създаден еднакъв механизъм за отстраняване на административните ръководители на Върховния касационен и Върховния административен съд и на главния прокурор.

Кирилов казваше, че към България има подобно изискване от европейските институции. Съветът на Европа обаче опроверга министъра, който по друг повод беше казал, че “при нас файловете са обърнати”.

Всъщност се оказа, че Комитетът на министрите, отговарящ за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), „не е поставял изискване за промяна на процедурата за освобождаване от длъжност (или за разследване) на председателите на върховните съдилища на България“.

Опитът да се обвръже статута на главния прокурор с този на шефовете на върховните съдилища е в унисон с тезата, която Кирилов защитава през цялата си кариера на министър - че не вижда проблем нито в структурата на прокуратурата, нито в правомощията на главния прокурор.

Кирилов в парламента

Преди да заеме министерския пост Кирилов беше депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента. Тогава имаше активна роля при попълването на политическата квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), който пък избра Иван Гешев за главен пркурор. При изслушването на предложените от партиите кандидат-членове на ВСС през 2017 г. Кирилов заглуши с процедури въпросите към тях, зададени от неправителствения сектор.

Кирилов беше и сред основните законотворци на ГЕРБ в 44-ото Народно събрание (НС). Независимо дали ставаше въпрос за изборните правила, Наказателния кодекс, административния процес, банковата несъстоятелност, собствеността на медиите, движението по пътищата, приватизацията или данъчното облагане - той беше неизменен вносител на промени. Традиционно те се приемаха с гласовете на ГЕРБ и ДПС, понякога и с подкрепата на „Обединени патриоти“.

"Такова право ние не сме учили"

В края на 2018 г. Данаил Кирилов беше автор на спешна поправка в антикорупционния закон, с която депутатите практически „смачкаха“ тълкувателно решение на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС), което обаче е задължително за прилагане.

Въпреки мнението на върховните съдии, че дело за конфискация не може да се води, ако прокурорското обвинение, станало повод за сезиране на КПКОНПИ, е отпаднало, парламентът бързо промени закона и даде право на антикорупционната комисия да предявява искове и в такъв случай.

“Такова право, каквото Народното събрание създава, ние не сме учили“, отговориха тогава с остро писмо 70 адвокати, според които „тълкувателните решения на върховните съдилища са подчинени на правото, а не на интереса на управляващите”.

Само няколко месеца по-късно най-активният участник в този случай се оказа номиниран за министър на правосъдието. Предишественикът на Кирилов - Цецка Цачева, подаде оставка, заради участието й в "Апартаментгейт".

Сакскобургготски, Виденов и Борисов

Политическата кариера на Данаил Кирилов започва през 2001 година. Тогава той става началник на кабинета на тогавашния строителен министър Костадин Паскалев в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Коалицията тогава е между партията на бившия цар НДСВ и оглавяваното тогава все още от Ахмед Доган ДПС. Въпреки участието си в този кабинет, Паскалев остана член на БСП.

През 2005 г. Бойко Борисов става кмет на София и до учредяването на ГЕРБ остава повече от година. Тогава Данаил Кирилов е общински съветник от групата на БСП и постепенно се превръща в един от съветниците, които "помагат" на Борисов, който си няма свои.

Две години по-късно Кирилов отново влиза в Столичния общински съвет, но вече от листата на ГЕРБ. През 2009 г., когато ГЕРБ печели и парламентарните избори и Борисов става премиер за първи път, Кирилов е назначен за областен управител на София и остава на поста си до 2013 г., когато първото правителство на Борисов подава оставка. След това започва кариерата му в Народното събрание.

Според официалната биография на Кирилов, преди да влезе в правителството през 2001 г., той е бил адвокат. В интервюта той споменава като значим момент ангажирането му със защитата на бившия премиер от БСП Жан Виденов. Кирилов не крие задоволството си, че е спомогнал за отпадането на обвиненията срещу социалиста.

Бъдещият - тогава - правосъден министър е споделял пред медиите две свои големи житейски неблагополучия – неуспехът му да бъде приет в армейския хор и да запише висше журналистическо образование. След това кандидатства успоредно в Юридическия факултет на Софийския университет и във ВИТИЗ. Приемат го театрална критика и драматургия, но избира правото.

Кой "джурка" делата? Един ден на Данаил Кирилов във ВКС
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Facebook форум

Най-ново видео

Владимир Путин и изчезналият кокаин
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00
XS
SM
MD
LG