Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без коментар за протестите. Борисов похвали успехите в борбата с COVID-19


След няколко дни без публични изяви премиерът Бойко Борисов се появи в живо включване от служебния джип по време на обиколка на Южната дъга на София
След няколко дни без публични изяви премиерът Бойко Борисов се появи в живо включване от служебния джип по време на обиколка на Южната дъга на София

Премиерът Борисов предупреди, че предстои "най-тежката година и половина", свързана с пандемията от COVID-19. Той каза, че България най-успешно в Европа се бори с пандемията. Борисов направи това във видео, заснето в служебния джип, който премиерът управлява сам.

Той не коментира събитията от протестите в последните дни.

В сряда, по време на 56-ия ден от демонстрациите с искане за оставка на правителството и главния прокурор, полицията би протестиращи, използва сълзотворен газ и арестува 126 души. По-късно представители на ГЕРБ казаха, че няма основание за оставка на правителството.

Оставката на кабинета на Борисов не стои на дневен ред, каза в събота пред бТВ министърката на труда и социалната политика Деница Сачева.

“Няма тема за оставката на Борисов, но всички варианти са възможни, защото ситуацията е изключително динамична”, каза тя. Според нея основните виновници за ескалацията на напрежението от последните дни са президентът Румен Радев и едни от организаторите на протестите в лицето на т. нар. "Отровно трио" – проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

Министърката на труда каза още, че влошената ситуация ще бележи бъдещото политическо развитие на страната и определи като спекулации твърденията, че правителството има участие в провокациите от нощта на втори септември.

Протестите в България с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев започнаха, след като на 7 юли лидерът на извънпарламентарната “Да, България” Христо Иванов се опита да стигне с лодка до държавен плаж, но беше избутан обратно в морето от мъже, които по-късно се оказаха служители на НСО. Плажът е до частен имот, ползван като резиденция от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ден по-късно президентът Румен Радев каза, че НСО не трябва да охранява Доган и Пеевски, а на следващия ден прокурори и въоръжени полицаи влязоха в сградата на президентската администрация по разследване за търговия с влияние. Тогава, по време на първия протест, Радев призова: "Мутри, вън!"

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG