Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ за мажоритарен вот при избори за ВНС


Председателката на комисията по правни въпроси Анна Александрова от ГЕРБ
Председателката на комисията по правни въпроси Анна Александрова от ГЕРБ

Депутатите от правната комисия в Народното събрание отхвърлиха идеята на ГЕРБ половината народни представители във Велико народно събрание да се избират мажоритарно, съобщи БТА. Срещу предложението гласуваха депутатите от БСП и „Обединени патриоти“, а народните представители от ДПС се въздържаха.

Народните представители в парламентарната правна комисия гласуваха на второ четене предложенията за промени в Изборния кодекс във вторник. Една от идеите на управляващите беше 200 от депутатите във Велико народно събрание да се избират мажоритарно в един тур, а останалите 200 – с пропорционален вот. Това предложение беше обявено от премиера Бойко Борисов в средата на август и беше част от плана му за „рестарт“ на държавата.

Планът на Борисов предвижда свикване на избори за Велико народно събрание, което да приеме нова конституция. Проектът на ГЕРБ за основен закон, който беше внесен преди две седмици, съдържа предложения за намаляване на броя на депутатите в Обикновено народно събрание от 240 на 120, премахване на Висшия съдебен съвет и замяната му с отделни кадрови органи на съдиите и прокурорите. За да бъдат насрочени избори на Велико народно събрание е необходима подкрепата на поне 160 депутати, а управляващите от ГЕРБ не могат да разчитат на толкова, след като БСП и ДПС заявиха, че са против.

Председателката на правната комисия в парламента Анна Александрова от ГЕРБ каза във вторник, че управляващата партия не се отказва от идеята си за смесена система при избори за Велико народно събрание. „Ще видим какво ще стане в залата. Ако не успеем да съберем подкрепа и там, няма да мине", каза Александрова, цитирана от „Медиапул“.

Предстои промените в Изборния кодекс да бъдат обсъдени в пленарната зала на второ четене.

Депутатите от правната комисия приеха предложението на ГЕРБ машинното гласуване да не бъде задължително в секциите с над 300 избиратели, както предвижда действащият Изборен кодекс. Ако това предложение бъде прието окончателно, избирателите ще могат да решават дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина.

Бяха приети и текстове, с които отговорността за машинното гласуване се прехвърля изцяло на Централната избирателна комисия (ЦИК). Тя ще трябва да купи или наеме машините за гласуване. След критика към това предложение на управляващите председателката на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка. Според нея осигуряването на машините не трябва да е отговорност на ЦИК.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG