Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестите са “крясъци”. 50-те лева към пенсиите ще се дават до 2021 г., казва Валери Симеонов


Valery Simeonov
Valery Simeonov

Добавките от 50 лева към пенсиите ще се дават до началото на следващата година, каза зам.-председателят на парламента Валери Симеонов пред БНТ. В момента парите се отпускат като временна мярка, приета от правителството с уговорката, че тя ще е в сила до края на октомври.

Симеонов определи добавката като фактическо повишаване на минималната пенсия от 250 лв. до 300 лева.

Симеонов, който е лидер на НФСБ и част от мнозинството на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, препотвърди решението на управляващата коалиция да не подава оставка. Той определи като безсмислено подаването й 6 месеца преди редовните избори и каза, че протестите са агресивни, сведени до крясъци и не излъчват никакви искания за развитието на България.

Тези, които са ни дали властта, са с милиони повече от тези, които са на площадите, каза Симеонов пред БНТ. Според него не може няколко хиляди човека “да променят тотално демократичната уредба на европейска България".

Думите му идват в 74-ия ден от протестите, които настояват за оставка на правителството и главния прокурор. Те започнаха, след като стана ясно, че държавната охрана се грижи за личните интереси на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, а прокуратурата влезе за претърсване в сградата на президентството. Оттогава кабинетът смени шестима министри, но протестиращите продължиха да настояват за оставка на цялото правителство.

Симеонов каза, че всяко управление поражда недоволство и добави, че се игнорират постиженията на коалицията между неговата партия, ВМРО и ГЕРБ. Според него сред успехите на правителството е икономическата стабилност, фактическото повишаване на минималната пенсия и успешната борба с COVID-19

Валери Симеонов беше вицепремиер в третото правителство на Бойко Борисов. Той беше принуден да подаде оставка, след като определи майките на деца с увреждания като “кресливи жени” с “уж болни” деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG