Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Докладът от Брюксел идва. Разцепление в БСП. И жената, която пита


Протестиращи граждани посрещнаха председателката на Народното събрание Цвета Караянчева в Благоевград
Протестиращи граждани посрещнаха председателката на Народното събрание Цвета Караянчева в Благоевград

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Първи сблъсък Тръмп-Байдън
  • Още осем F-16
  • София Ключкова

С една седмица закъснение, Европейската комисия се очаква днес да публикува доклада за върховенство на закона в страните членки. Още преди 20 дни зам.-председателката на комисията Вера Йоурова каза, че Брюксел очаква от България решения на проблемите с корупцията и отчетността на главния прокурор.

В същото време премиерът на Унгария Виктор Орбан поиска оставката на Йоурова заради нейни думи, че той изгражда “болна демокрация” в страната си.

В Кливлънд се състояха първите преки дебати между президента на САЩ Доналд Тръмп и кандидата за неговия пост Джо Байдън. “Ще млъкнеш ли, човече?”, “Ти завърши последен по успех” - това са част от разменените думи. Повечето медии пишат, че сблъсъкът е бил хаотичен.

Ако ви е интересна темата, прочетете анализа на Николай Лавчиев за Тръмп и Байдън - кой с какви предимства и недостатъци влиза във финалния етап на надпреварата.

Военните действия в Нагорни Карабах продължават. Цивилните жертви и от двете страни растат. Съобщенията са противоречиви. Призивите на международната общонст за сдържаност засега не спират войната.

В София премиерът Бойко Борисов разговаря с представители на Локхийд Мартин. От съобщението след срещата научихме, че България е изпратила писма-заявки за проучване за възможностите за купуване на още 8 самолета F-16, както и нови радари и оборудване.

Предстои Народното събрание да обсъди на второ четене т.нар. доброволна казарма, предложена от военния министър Красимир Каракачанов. Тук може да прочетете как се е развивала през годините темата с казармата - от Освобождението до днес.

Шестима депутати от БСП напуснаха парламентарната група на партията. Това се случва два дни след конгреса, на който Корнелия Нинова успя да изолира от ръководството голяма част от критиците си.

КНСБ представи проекта си за връщане на прогресивния данък. Красен Станчев обяснява защо този проект “насажда обществената завист и злоба” и възстановява възгледа за класовата борба.

Новите заразени с COVID-19 са 276 за денонощие. “Няма криза”, каза здравният министър Костадин Ангелов и обясни защо брифингите се връщат: “Нека хората да чуват истината от нас. Нещо, което не е казано от нас, не е истина".

Хомофобия, боклуци и лекарства

Прокуратурата в Пловдив разследва случая, при който няколко десетки млади момчета са обикаляли центъра на града с цел “да го прочистят” от хора с различна сексуална ориентация. Няколко деца са пострадали от хомофобската акция.

Вероятно сте видели снимките на полицаи със странни татуировки и напдиси по дрехите, а един беше сниман и с бокс в ръка. В това видео Генка Шикерова търси отговор на въпроса как трябва да изглеждат полицаите.

Прокуратурата съобщи, че е открила над 7 хиляди тона опасни отпадъци при огледи "във връзка с образуваното досъдебно производство" срещу Бобокови. Не се уточнява чии са отпадъците, на чий имот са открити и каква е връзката с Бобокови. Специализираният наказателен съд реши, че съпругата на Васил Божков - Елена Динева трябва да излезе от ареста срещу гаранция от 750 000 лв. Според съда има обосновано предположение, че тя е част от престъпната група, но няма опасност да се укрие.

Министерският съвет е отменил решението си, с което даде картбланш на фирмата "Пос Фарма" да развива бизнес с лекарства през вендинг машини. Резкият обрат в позицията на правителството идва след отпор сред фармацевтичното съсловие.

И още две за десерт

Знаете за думите на Цвета Караянчева за протестиращите и метрото. А тук може да видите кибер карикатурата на Валдес Радев по темата.

Тя е на 78 години и от години не спира да подава сигнали и заявления за достъп до обществена информация в региона на Велинград. Сега беше отличена от Програма Достъп до информация. София Ключкова е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG