Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Брюксел посочи главния прокурор и медиите. Проектът за конституция спира


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Докладът на Еврокомисията
  • Тръмп срещу Байдън
  • Моника Белучи

Европейската комисия представи доклада си за върховенството на закона във всичките 27 страни членки. За България пише това, което си говорим и тук - безконтролна власт на главния прокурор, хората на вярват на управляващите, че се борят с корупцията, обезпокоителна медийна среда.

“Ние подкрепяме възможността на хората да изразят своето мнение”, каза специално за Свободна Европа вицепрезидентът на комисията Вера Йоурова. Това видео показва нейните отговори за протестите, медиите и снимките на премиера.

“Хората са дипомати и не пишат двойки дори и да сме си го заслужили”, коментира Инициативата Правосъдие за всеки, която проведе пореден протест пред Съдебната палата с искане за оставката на главния прокурор.

Три месеца след като снимките от спалнята на Борисов бяха анонимно разпратени до няколко медии, все още няма отговор на въпроса кой е техният автор и дали те са автентични. Генка Шикерова събра изказаните досега версии и потърси отговор на въпроса - дрон, негодник или госпожа?

Процедурата за предложената от ГЕРБ нова конституция засега спира и проектът няма да бъде обсъждан в парламента. Управляващите ще чакат становище от Венецианската комисия към Съвета на Европа.

Европейската комисия обяви още в доклада, че предприетите мерки на Полша и Унгария в съдебните системи са "голям източник на противоречие" и предизвикват "сериозна загриженост". Критиките идват в момент, когато Брюксел иска да обвърже достъпа до еврофондове с върховенството на закона.

Останалата част от света обсъжда първите дебати между Доналд Тръмп и Джо Байдън. “Ще млъкнеш ли, човече?” и “Няма нищо умно в теб” - засега това се очертават двете крилати фрази. Намерете още 5 минути днес, за да гледате най-интересното от сблъсъка с превод.

Съветът за сигурност на ООН призова армиите на Армения и Азербайджан да "прекратят незабавно боевете" по повод спорния район Нагорни Карабах. Призивът засега остава нечут.

Кой срещу кого воюва, къде точно се случва това, каква е предисторията на Нагорни Карабах и защо случващото се е важно - тук е обяснено.

“Шиши”, кафенето и БСП

В интервю за Свободна Европа обвиняемият бизнесмен Пламен Бобоков твърди, че депутатът от ДПС Делян Пеевски иска да установи контрол над производството на акумулатори. "Наричаният нежно от премиера "Шиши" ни е поръчал", казва той пред Борис Митов.

Парламентът отхвърли ветото, което президентът Румен Радев наложи върху текстовете от Закона за съдебната власт, които въвеждат кариерни бонуси за членовете на ВСС. Бонусите бяха потвърдени с гласовете на ГЕРБ, “Обединени патриоти”, ДПС и “Воля”.

Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева разреши на журналистите да имат достъп до кафенето в парламента и там да питат, но засега няма да ги допуска до етажа на депутатите. Тя обясни и защо е казала онази фраза за протестиращите и метрото.

Валери Симеонов нарече Караянчева “изключително сериозен политик” и “обаятелна жена”.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова призова шестимата депутати, които ден по-рано напуснаха червената парламентарна група, да напуснат и Народното събрание. “Нямат място в парламента”, каза тя.

И още две за десерт

Широката публика в България не знае почти нищо за нея. Дори публиката със специален интерес към поезията знае малко. Пламен Асенов разказва историята на нобеловата лауреатка Нели Закс в поредицата за Великите европейци на XX век.

Тя има зад гърба си десетки филми и четири десетилетия опит като актриса, но още изпитва тръпката, наречена сценична треска. Не може да скрие красотата си, но не разчита само на нея. Тя навърши 56 години, казва се Моника Белучи и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG