Връзки за достъпност

Извънредни новини

Липса на кворум провали създаването на парламентарна комисия за нова конституция


Новата пленарна зала на парламента в сградата на бившия Партиен дом
Новата пленарна зала на парламента в сградата на бившия Партиен дом

Намерението на управляващото мнозинство да създаде в четвъртък временна парламентарна комисия, която да обсъжда в продължение на два месеца проекта за нова конституция, се провали заради липса на кворум. Предстои да бъде направен нов опит за гласуване на тази точка в петък.

В разгара на антиправителствените протести, продължаващи вече над 80 дни с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, премиерът обяви курс към избори за Велико народно събрание (ВНС) и „рестарт на системата“. Няколко дни по-късно екипът на бившия правосъден министър Данаил Кирилов изготви проект за нова конституция, който беше подложен на критики от юридическите среди.

Той беше внесен в началото на септември за обсъждане в парламента. Първоначално управляващото мнозинство беше изправено пред невъзможност да събере минимално необходимите му 120 подписа за внасяне на проекта, но в крайна сметка получи подкрепа от депутатите на Веселин Марешки. Сега предстои предложенията за нов основен закон да бъдат обсъждани от 2 до 5 месеца, след което ще бъде насрочен вот за ВНС, ако конституционният проект събере поне 160 гласа в парламента.

Досега от БСП и ДПС заявиха, че няма да подкрепят идеята на управляващите. По тази причина те не успяха да съберат дори кворум за провеждане на парламентарното заседание в четвъртък, на което трябваше да бъде създадена временната комисия за нова конституция.

Процедурата по разглеждане на проекта на практика в момента е замразена в очакване на становище на Венецианската комисия – органът за демокрация чрез право към Съвета на Европа. Преди ден правосъдният министър Десислава Ахладова съобщи, че парламентарният председател Цвета Караянчева е изпратила на 18 септември предложенията на управляващите за нов основен закон на Венецианската комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG