Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ръст на COVID-19 в едно щедро предизборно време. И един пребит, който 3 месеца чака справедливост


Бойко Борисов. Снимката е архивна
Бойко Борисов. Снимката е архивна

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Премиерът за детските надбавки

- Остри реакции срещу подкрепата на ЕНП за Борисов

- Гръцка неонацистка партия остана извън закона

През последното денонощие има рекорден брой на новите случаи на COVID-19 в България – 437. Процентът на положителните проби също расте и е 9.6%.

Детските надбавки. ГЕРБ и ЕНП

Премиерът Борисов потвърди, че кабинетът ще въведе детски надбавки за всички родители, независимо от дохода им. Според Борисов семействата с едно дете ще получават 40 лв., семействата с две деца – 90 лв., а семействата с три деца – 135 лв. Помощта ще обхване 1 200 000 деца, написа Борисов във Фейсбук.

Това, че Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи Бойко Борисов, е позор. Така твърдят част от българите, които коментират позицията на фейсбук страницата на председателя на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер. “Ценностите на ЕНП са фасада. Всъщност, ти си точно като Борисов”, гласи един от коментарите. Николай Лавчиев ги събра на едно място.

Той се казва Димитър Педев, но по-често сте чували за него като за “пребития на Орлов мост” в първите дни на протестите. Загубил е съзнание от побоя, а се е събудил в болнична стая, окован за леглото. Минаха три месеца без видимо движение за някакво разследване или проверка. Полина Паунова проследява случая.

Отбраната. Медиите

САЩ и България подписаха Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната за следващите десет години. Сред петте приоритета са модернизацията на армията, по-прозрачната работа на отбранителните институции, сътрудничеството в черноморския регион и в сферата на киберсигурността.

От следващата седмица бТВ ще има нов собственик – чешкият милиардер Петр Келнер, който получи и последното разрешение за придобиването на Central European Media Enterprises (CME), която притежава и бТВ Медия груп в България. Част от CME са и телевизионни групи в Чехия (Nova), Румъния (PRO TV), Словакия (Markíza) и Словения (POP TV).

Покрай доклада за България, писан в Брюксел, зачестиха злоупотребите с израза “свобода на словото”. В това видео предлагаме 5 сигурни факта за това какво означава тази свобода.

Беларус. Гърция

Лидерката на опозицията в Беларус Святлана Циханоуска се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Срещата е пореден опит за увеличаване на натиска върху Александър Лукашенко, който управлява Беларус от 26 години.

Гръцката неонацистка партия “Златна зора” беше обявена от местния съд за престъпна организация. Председателят и шестима членове на ръководството бяха осъдени като участници в организирана престъпна група. Конкретните присъди се очакват до края на октомври.

И няколко препоръки

Университетската учебна година започна, но формата на учебния процес си остава неясна. Какво е да си студент по време на пандемия? За това пишат двама ученици, които навлизат в журналистиката под егидата на Асоциацията на европейските журналисти.

Той е баща на театъра на абсурда, но се е шегувал с това определение още приживе. Не театърът е абсурден, а животът, е казвал Йожен Йонеско, един от великите европейци на 20-и век, представени от Пламен Асенов.

Стефан и Макс Иванови прекосиха Атлантика за 115 дни, от които 105 в открито море. Теодора Бързакова разказва за тях в рубриката Човек на деня.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG