Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия включи Циханоуска в списъка на издирваните лица


Святлана Циханоуска
Святлана Циханоуска

Русия включи лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска в списък на издирваните лица. Това съобщи руското външно министерство в сряда вечер. Като причина Москва посочи, че срещу нея има повдигнати обвинения, без обаче да поясни какви точно са те.

Циханоуска е основният опонент на управляващия в Минск от 90-те години Александър Лукашенко. Опозицията в Беларус смята, че тя е реалният победител на изборите за президент на 9 август. Те казват, че вотът е бил манипулиран и искат оставката на Лукашенко. Той обаче има подкрепата на руския президент Владимир Путин.

В сряда Циханоуска беше в Берлин на среща с германския канцлер Ангела Меркел. Тя временно пребивава в Литва, след като получи смъртни заплахи заради противопоставянето си на Лукашенко.

Пред германски медии тя поиска от Германия, която в момента държи ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, да подкрепи увеличаването на санкциите върху Беларус, както и да постави Лукашенко в черен списък.

Преди седмица лидерите на ЕС се споразумяха да наложат санкции срещу представители на Беларус заради потушаването със сила на протестите, които започнаха след президентските избори през август. 40 високопоставени лица в Беларус бяха поставени в черен списък, но Лукашенко не е един от тях.

Малко преди срещата си с Меркел Циханоуска отправи апел към руския президент Владимир Путин да спре подкрепата си за Лукашенко и предупреди Москва да не се меси в събитията в Беларус.

“Бих помолила господин Путин да не подкрепя режима, защото това, което се случва в Беларус са наши вътрешни дела”, каза тя. По-късно пред други медии Циханоуска заяви, че е необходим модератор за стартиране на диалога между управляващите и опозицията.

По-късно същият ден Москва обяви, че има повдигнати обвинения срещу опозиционната лидерка, но не поясни какви точно са те, пише Би Би Си.

Циханоуска е в списъка на издирвани лица на Беларус и за нея има издадена заповед за арест от властите в страната, съобщава руската държавна новинарска агенция ТАСС. Така тя попада в списъка на Русия съгласно споразумения между двете държави.

Въпреки това тя не е в нито един международен списък за издирвани лица, пише още руската държавна агенция, цитирана от Би Би Си.

Протестите в Беларус продължават вече повече от 8 седмици. Те започнаха след провеждането на президентските избори, на които управляващият от 26 години Лукашенко се обяви за победител с близо 80% подкрепа. Циханоуска, която беше негов опонент на вота, оспори резултата, а хиляди излязоха по улиците в страната. Веднага след това опозиционната лидерка беше принудена да напусне страната и оттогава се намира в Литва.

САЩ и страните от ЕС не признават резултатите от изборите и призовават за оттеглянето на Лукашенко, както и за провеждането на нов, честен вот. Вместо това, Лукашенко положи клетва като президент на тайна церемония на 23 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG