Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът отхвърли поправките за президента в резолюцията за България


Европарламентът отхвърли измененията в проекторезолюцията за състоянието на върховенството на закона в България, в които са критикувани президентът Румен Радев и неговите съветници.

Приети бяха текстовете, в които се настоява властите да разследват три банки за пране на пари и финансиране на престъпна дейност и тероризъм, предложени от румънката Рамона Стругариу от либералната група "Обнови Европа". Евродепутатите одобриха и текста, в който се изразява загриженост за намеса на трети държави в медийната среда с цел дезинформация срещу Европейския съюз.

Проектът за резолюцията беше приет от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент на 1 октомври. Текстът изразява подкрепа към протестите и "народа на България в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация".

Предложенията за изменения бяха гласувани в сряда, а окончателното гласуване на резолюцията е по-късно в четвъртък.

Гласуването следва обсъждането на ситуацията в България, проведено в Европейския парламент в понеделник. Зам.-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова съобщи тогава, че мониторингът върху съдебната система и борбата с корупцията в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка ще остане в сила, защото по него има "недовършена работа".

Кои промени в резолюцията отпаднаха

С гласовете на социалистите, либералите и зелените евродепутатите отхвърлиха предложенията, които целяха към текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът. Предложенията за тези промени бяха внесени от малтийската депутатка Роберта Мецола от Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи и ГЕРБ.

В предложените текстове Радев беше обвинен, че не е запазил неутралитет и е поискал оставката на правителството и е използвал протестите като платформа за своята позиция. Държавният глава беше добавен към премиера като част от представителите на високите нива на властта в България, срещу които са отправяни обвинения за корупция.

Не беше прието и предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали класифицирана информация, за да я предадат на трета държава.

Още в сряда Мецола оттегли една от предложените от нея поправки, в която Васил Божков, макар и без да е назован по име, а само като "хазартен магнат", беше обвинен във финансиране на протестите в България, които продължават повече от 3 месеца.

Мецола беше автор на преобладаващата част от измененията, които целяха да се смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството, пише БНР.

По време на гласуването в сряда вечер евродепутатите отхвърлиха и поправката, в която се настояваше за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), наложен над България от Еврокомисията при приемането на държавата в Европейския съюз.

Отхвърлено беше и предложението на българския евродепутат Ангел Джамбазки, който искаше да бъде заличен текстът, в който се изразяваше съжаление, че България не е ратифицирала Истанбулската конвенция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG