Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тежки сблъсъци и повече от 500 задържани на неделния протест в Беларус


Наблюдатели определиха действията на органите на реда като най-бруталните от седмици насам

586 души, сред които и 40 журналисти, бяха задържани след поредната неделя на масови протести срещу Александър Лукашенко в Беларус. Затова съобщи правозащитната организация "Вясна".

Полицията използва водни оръдия, димки и сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата, а наблюдатели определиха действията на органите на реда като най-бруталните от седмици насам.

Жена показва неприличен жест, докато полицията използва водно оръдие срещу протестиращите
Жена показва неприличен жест, докато полицията използва водно оръдие срещу протестиращите

По време на протеста на 11 октомври мирно протестиращи бяха бити и натиквани в полицейски бусове в опит на полицията да прекрати шествията още в техния зародиш.

Сред органите на реда отново имаше такива, облечени изцяло в черни униформи, както и такива с маски на лицата. Те приковаваха протестиращите на земята, а сред задържаните имаше и такива с тежки травми.

Органите на реда завличат протестиращи в бусове
Органите на реда завличат протестиращи в бусове

Демонстрациите дойдоха ден, след като Лукашенко се срещна със задържаните лидери на опозицията, държани в арест, ръководен от беларуското КГБ.

Протестите в Беларус започнаха след изборите за президент на страната, които се проведоха на 9 август. Тогава централната избирателна комисия обяви, че Лукашенко, управляващ от 26 години, печели нов мандат с близо 80% подкрепа. Неговият опонент и един от лидерите на опозицията Святлана Циханоуска оспори резултата, а хиляди излязоха по улиците в страната. Веднага след това опозиционната лидерка беше принудена да напусне страната и оттогава се намира в Литва.

В събота, по повод посещението на Лукашенко в затвора, Циханоуска каза, че той за пръв път е “признал за съществуването на политически затворници, които преди е наричал престъпници”, но подчерта, че “диалог не може да се води в килия”.

САЩ и страните от ЕС не признават резултатите от изборите и призовават за оттеглянето на Лукашенко, както и за провеждането на нов, честен вот. Вместо това, Лукашенко положи клетва като президент на тайна церемония на 23 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG