Връзки за достъпност

Извънредни новини

Среща в ареста. Лукашенко разговаря с лидери на опозицията  


Александър Лукашенко се е срещнал с опозиционни лидери в център за задържане, стана ясно от информация, разпространена от държавните медии.

Почти всички опозиционни политици на Беларус в момента са в затвора, отбелязва Би Би Си. Според Лукашенко целта му е да „чуе мнението на всички“.

Съдейки по снимката, разпространена от официалните медии, на срещата с държавния глава са присъствали 11 души, сред които членът на президиума на Координационния съвет адвокат Лилия Власова и координаторът на централата на опозицията Юрий Воскресенски.

"Опитвам се да убедя не само вашите поддръжници, но и цялото общество, че човек трябва да гледа по-широко на нещата", каза Лукашенко във видео от срещата, излъчено от държавната телевизия.

Беларуски опозиционни фигури определиха посещението като признак на слабост от страна на Лукашенко.

Святлана Циханоуска, която беше принудена да напусне Беларус веднага след изборите през август и се намира под закрилата на Литва, написа в социалните мрежи, че Лукашенко „е признал съществуването на политически затворници, които той наричаше престъпници“.

Протестите в Беларус продължават вече повече от 8 седмици. Те започнаха след провеждането на президентските избори, на които управляващият от 26 години Лукашенко беше обявен за победител с близо 80% подкрепа. Циханоуска, която беше негов опонент на вота, оспори резултата, а хиляди излязоха по улиците в страната. Веднага след това опозиционната лидерка беше принудена да напусне страната и оттогава се намира в Литва.

САЩ и страните от ЕС не признават резултатите от изборите и призовават за оттеглянето на Лукашенко, както и за провеждането на нов, честен вот. Вместо това, Лукашенко положи клетва като президент на тайна церемония на 23 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG