Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изгони двама български дипломати


От руското външно министерство са връчили в понеделник нота на посланика на България Атанас Кръстин, с която етикетът персона нон грата е отнесен до двама служители на българската мисия в Москва.
От руското външно министерство са връчили в понеделник нота на посланика на България Атанас Кръстин, с която етикетът персона нон грата е отнесен до двама служители на българската мисия в Москва.

Русия е изгонила двама български дипломати. Решението на Кремъл е в отговор на действията на Министерството на външните работи (МВнР) на България, което на 23 септември изгони двама служители на руското посолство в София, които бяха уличени в шпионаж.

От руското външно министерство са връчили в понеделник нота на посланика на България Атанас Кръстин. С нея двама служители на българската мисия са обявени за нежелани в страната.

От МВнР в София засега не съобщават кои са двамата дипломати.

Разследването за шпионаж на двамата служители на руското посолство в София беше образувано от Специализираната прокуратура след сигнал на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги, се казва в съобщението от прокуратурата.

Тогава от руското посолство коментираха, че изгонването на руските дипломати е било неоснователно.

В края на януари други двама руски дипломати бяха изгонени, след като прокуратурата обяви, че са разследвани за шпионаж. Имената им не станаха известни, но беше огласено, че един от тях е търсил информация за технологията на изборния процес в страната, а другият е развивал разузнавателна дейност в сферата на енергетиката.

В края на октомври миналата година българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство и каза, че той е извършвал дейността си от септември 2018 г. в продължение на близо година. Обвинението посочи, че този гражданин на Руската федерация „е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО“.

В отговор Русия обяви български дипломат от мисията ни в Москва за персона нон грата.

През септември 2019 г. бившият депутат от БСП Николай Малинов бе обвинен като руски шпионин. Според огласената информаця тогава Малинов е събирал данни и ги е предавал на две организации - на Общество "Двуглав орел" и на Руския институт за стратегически изследвания. В тази връзка ДАНС наложи 10-годишна забрана за влизане в България на бившия директор на института Леонид Решетников и на свързания с него бизснесмен Константин Малофеев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG