Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев сезира Конституционния съд заради комисията за конституцията на ГЕРБ


Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради решението на Народното събрание да създаде временна комисия за разглеждане на проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

В искането на президента към конституционните съдии е посочено, че промени във вече внесен проект за нова конституция може да прави само Велико народно събрание.

"Формулираната основна задача на временната комисия „да предлага конкретни предложения за промени“ в проекта за нова конституция е в нарушение на действащата конституция", се посочва в мотивите на държавния глава.

"Действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не. Великото народно събрание е единственият орган, който е оправомощен да приеме нова конституция", пише президентът до Конституционния съд.

Според Радев решението, с което е създадена комисията, е "неясно, съдържа двусмислие и противоречи на принципа за правовата държава".

На 2 октомври Народното събрание създаде временна комисия за разглеждане на проекта за нова конституция на ГЕРБ. Нейната цел е в срок от 2 месеца да обсъди и анализира проекта за конституция и да предложи конкретни промени в него.

В разгара на антиправителствените протести през лятото, продължаващи вече близо 100 дни, премиерът Бойко Борисов обяви курс към избори за Велико народно събрание (ВНС) и „рестарт на системата“. Няколко дни по-късно екипът на бившия правосъден министър Данаил Кирилов изготви проект за нова конституция, който беше подложен на критики от юридическите среди.

Той беше внесен в началото на септември за обсъждане в парламента. Процедурата по разглеждане на проекта на практика в момента е замразена в очакване на становище на Венецианската комисия – органът за демокрация чрез право към Съвета на Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG