Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парадоксът "COVID-19" - болниците потъват в дългове, а здравната каса спестява


Плановите операции бяха забранени за повече от месец след обявяване на извънредното положение на 13 март 2020
Плановите операции бяха забранени за повече от месец след обявяване на извънредното положение на 13 март 2020

Епидемията от коронавирус създаде нов проблем за болниците в България. Те хем са по-натоварени с новото предизвикателство, хем получават по-малко пари от преди. Така болниците започват да трупат дългове. Това означава, че имат по-малко пари и за заплати на лекари и сестри, и за ново оборудване.

"Няма пари", гласи стандартният отговор. В случая обаче не е така. Пари има и от началото на пандемията Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) спестява все повече. Натрупаният излишък за шест месеца от началото на пандемията е 250 млн. лева, показват данните на самата каса, посочени в справка, която Свободна Европа поиска.

Този парадокс има своето обяснение в начина, по който функционира системата - болниците извършват дейности, които са описани и оценени в т.нар. клинични пътеки. Всяка една дейност отговаря на съответна пътека, която има съответна цена. Когато извънредното натоварване заради COVID-19 ограничи останалите дейности в една болница, тя изпълнява по-малко пътеки и получава по-малко пари от здравната каса.

Някои болници дори връщат пациенти, защото нямат капацитет и за борба с коронавируса, и за други дейности. Лекари разказват, че някои хора вече сами се въздържат да търсят медицинска помощ, защото знаят, че сега усилията са основно срещу вируса. Това "най-вероятно в бъдеще ще доведе до увеличаване на болните с усложнения, както и до завишена смъртност, предизвикана от други заболявания”, каза д-р Иван Иванов, управител на общинската болница “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица.

Какво става с парите

Заради пандемията от COVID-19 в средата на март плановият прием и профилактичните прегледи бяха забранени в продължение на повече от месец, което доведе до спиране на работата в редица болнични отделения. Разходите на здравните заведения не намаляха, но изчезнаха пациентите, а с тях и приходите по клинични пътеки.

Наложи се към Националния рамков договор за медицинските дейности да бъде подписан анекс, според който лечебните заведения, чиято дейност е засегната от кризата с COVID-19, ще получават 85 на сто от очакваните постъплeния по пътеки, независимо че те не са изработени. На заседанието на НЗОК на 27 април е отчетено, че сумата, спрямо която се изчисляват тези 85% за болничната медицинска помощ, е 180 млн. лв. – средноаритметична стойност от изплатеното през първите три месеца на 2020 г.

Данните на НЗОК показват, че за месеците март, април и май болниците са получили като директна субсидия над 84 млн. лв.

Данните на НЗОК, които Свободна Европа прегледа, показват, че за месеците март, април и май болниците са получили като директна субсидия над 84 млн. лв. Това е доплащането до 85-те процента, което болниците не са изработили, но получават заради ситуацията, в която работят.

За юни, юли и август тази сума е по-малка - 21 млн. лв., което е свързано с отпадането на някои ограничителни мерки и възстановяване на дейностите в болниците. Но независимо от това, в продължение на половин година здравните заведения като цяло не могат да достигнат 100 процента от планирания бюджет и касата плаща 85 на сто от средствата, които са предвидени за здраве.

Подобни са и данните за първичната извънболнична медицинска помощ, специализираната и доболничната помощ, както и за медикодиагностичната дейност. Така останалите 15 на сто се трупат като дефицит в касата. “Прогнозата ми е, че излишъкът ще достигне 400 млн. лв. до края на годината”, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. “Причината е, че няма пациенти. Парите остават в касата”, каза д-р Кацаров.

“Не е както преди”

“Имахме много слаби няколко месеца”, каза управителят на общинската болница “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица д-р Иван Иванов. Той е един от първите лекари, които предупредиха за задаващия се недостиг на средства в болниците поради ограничената дейност през март и април.

“Вдигнането на цените на клиничните пътеки ни даде глътка въздух. Има тенденция на засилен прием и достигане на нива на дейност отпреди кризата”, каза д-р Иванов. Той обясни, че в момента голяма част от персонала и леглата са ангажирани с COVID-19. Това означава, че “пациентът трябва да е сам в стая и в повечето случаи има нужда от консултация с различни специалисти. А те, за да влязат при определен пациент, трябва да се преоблекат, да се дезинфекцират, което отнема повече време от обикновено. Всяко лечение вече изисква много по-голям ресурс и това ще ни попречи в бъдеще да достигнем нивата си на дейност отпреди COVID-19”, каза д-р Иванов.

“Пациентите ни вече са по-малко. Напоследък връщаме хора, за които считаме, че би могло да им се помогне в доболничната помощ. В същото време се забелязва увеличение на пациентите с тежки усложнения, най-вече инсулти. Сегашното въздържане на хората да търсят медицинска помощ най-вероятно в бъдеще ще доведе до увеличаване на болните с усложнения, както и до завишена смъртност, предизвикана от други заболявания”, каза д-р Иванов.

Касата е добре, но болниците - зле

На фона на парите, които остават непохарчени в касата, кризата с коронавируса доведе до допълнително влошаване на финансовото състояние на болниците.

От отговор на парламентарно питане към здравния министър в края на юли стана ясно, че за половин година задълженията на държавните болници са нараснали с около 16 на сто.

“Приходите в болниците са намалели. Няма как да се повишат заплатите, а съкращаването на хора е немислимо в тази ситуация. Болниците трупат дългове, защото получават 85 на сто от предвидените пари, а разходите се увеличават”, каза д-р Стойчо Кацаров.

“Не може да им съкратиш приходите и да очакваш да решат кризата с епидемията”.

По повод очертаващия се дефицит от НЗОК обясниха за Свободна Европа и едно допълнение в Закона за бюджета на касата. С него е решено, че при наличие на неусвоени средства, до 75 млн. лв. от тях могат да се използват за плащане на неразплатената надлимитна дейност на болниците за 2015 г. и 2016 г. От касата не казаха каква е общата сума.

XS
SM
MD
LG