Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рязкото покачване на заразените с коронавирус налага нови ограничения в Европа


Редица европейски държави втвърдяват мерките за противодействие срещу заразата заради резкия скок на броя на заразените
Редица европейски държави втвърдяват мерките за противодействие срещу заразата заради резкия скок на броя на заразените

Страните в Европа затягат мерките за противодействия срещу коронавируса заради рязкото покачване на броя на заразените в последните седмици. Затварянето на ресторанти, кафенета и училища са част от мерките, които се въвеждат в няколко държави.

В Холандия беше въведено едномесечно затваряне на барове, ресторанти, тераси за обществено ползване, както и на кафенетата, в които се продава канабис. Този тип бизнеси ще имат възможност да правят само доставки по домовете. Налага се и забрана за продажба на алкохол след 20 ч. в магазините за хранителни стоки. Мерките влизат в сила от сряда вечерта.

“Болезнено е, но това е единственият начин, трябва да бъдем по-стриктни”, заяви премиерът Марк Рюте по време на пресконференция.

Въпреки въвеждането на тези ограничения засега не се предвижда промяна в плановете на училищните дейности. Работещите са призовани да работят от домовете си и да използват градския транспорт само за базови нужди.

Броят на заразените в страната се повиши с близо 60% при близо 44 хил. нови случаи на седмична база. Във вторник беше поставен и рекорд по брой заразени в рамките на денонощие.

В Чехия до 3 ноември са затворени училищата, баровете и клубовете, а ресторантите ще могат само да доставят храна по домовете до 20 ч.

Временно се затварят и общежитията в университетите, а учебните занятия ще продължат онлайн. Работата продължава в детските градини като ще бъдат въведени допълнителни мерки.

Маските, които са задължителни за градския транспорт и магазините, ще трябва да бъдат носени от хората, докато се чака на спирките на обществения транспорт. Въвежда се и лимит, според който на открити и закрити пространства ще могат да се срещат най-много до шест души.

Чехия е страната с най-висок ръст на заразените на база 100 хил. души в Европа.

Със заповед в Италия се забраняват училищните екскурзии, както и контактния спорт за аматьори. Забрана беше въведена и за частните тържества, а на гражданите не се препоръчва да се събират с повече от шест души едновременно.

Въпреки че регистрира рекорден брой от 14 000 заразени и 244 починали в рамките на денонощие, Русия засега не предвижда въвеждането на задължителна карантина.

От началото на пандемията в световен мащаб заразените са общо над 38 млн. и 100 хил. души, смъртните случаи са над 1 млн. и 80 хил., а оздравелите са над 26 млн. и 500 хил. Разпространението на болестта можете да проследите на интерактивната ни карта.

В България, въпреки повишаването на броя на заразените в последните седмици, засега не се предвижда въвеждането на нови мерки. Здравните власти съобщиха, че това ще се случи “възможно най-късно и възможно най-меко”.

От началото на пандемията у нас потвърдените случаи на COVID-19 са общо 25 774, починалите са 923, а излекуваните - 16 139. Повече информация можете да откриете в нашия блог.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG