Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП и ДПС поискаха оставката на Цвета Караянчева като председател на парламента


Сред аргументите за оставката на Цвета Караянчева са непознаване на Конституцията, поставянето на законодателсната власт в подчинение на изпълнителната и рушенето на авторитета на парламента

Искане за оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева беше внесено в сряда в парламента. То е подписано от 96 народни представители от групите на БСП и ДПС.

От парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че аргументите за искането са свързани с непознаването на конституцията, поставянето на законодателната власт в подчинение на изпълнителната, грубото погазване на правилата на законодателния процес и думи на Караянчева, които рушат авторитета на парламента.

“Знаете ли откога премиерът Борисов не е идвал на парламентарен контрол? Последното му участие в отговор на мой въпрос за Шенген е било на 22 ноември 2019 г. Въпреки многократните ни искания да бъде извикан за изслушвания госпожа Караянчева не може или не иска да осигури присъствието му.“, каза още Нинова.

В подкрепа на твърдението, че Караянчева уронва престижа на Народното събрание Нинова припомни за изтеклите записи, за които се смята, че са с участието на премиера Бойко Борисов, в които се чуваха обидни думи по адрес на председателя на парламента и и се обсъждаха актуални теми, сред които предварителна информация за обвинение по случая с къщите за гости, както и проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд".

Лидерът на БСП припомни и думите на Караянчева от партийна сбирка на ГЕРБ в Лом от края на септември, когато тя каза: “Метрото - ходят, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, бе! Ходи пеша.”

От страна на ДПС председателят на партията Мустафа Карадайъ заяви, че искането е внесено след консултации с БСП и ГЕРБ, а срещи са били проведени и с “Воля” и независими депутати. По негови думи от управляващите са се съгласи с мотивите за исканата оставка. От движението посочват, че са посочили конкретни нарушения на Конституцията и законите на страната от страна на Караянчева, както и факти, свързани с неизпълнението на задълженията ѝ като председател на НС.

От ГЕРБ обявиха, че твърдо застават зад избрания от тях председател на парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че всички аргументи на БСП ще бъдат оборени. Според нея е отговорност на всички народни представители да бранят авторитета на Народното събрание, а социалистите в парламента системно са го рушили.

“Какъв авторитет да има (парламентът - бел.ред.), след като три месеца бяхте в нелегалност и отсъствахте от пленарни заседания, след като в момента не участвате в заседанията на председателския съвет, а сутрин се криете по ъглите и идвате тук, за да се регистрирате само, за да прочетете някоя декларация и да си осигурите надницата за деня”, каза Дариткова по адрес на депутатите от БСП.

От останалите политически сили не взеха отношение по темата.

Искания за оставката на Караянчева от страна на БСП имаше и през септември. Повод за това беше инцидент с протестиращи майки от “Системата ни убива”, които опитаха да окупират един от входовете на сградата на бившия Партиен дом, в която се помещава НС, но бяха изведени със сила от страна на НСО.

За оставката на Караянчева настояват и протестиращите срещу правителството и главния прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Как едно кафене в Киев работи въпреки липсата на ток
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
XS
SM
MD
LG