Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свиване на икономиката с 4.4%. Според МВФ щетите от COVID-19 са "несравними" с Голямата депресия


Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева

Световната икономика ще се свие с 4.4% заради пандемията от коронавируса като последиците от кризата са "несравними" с тези от Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Това показват най-новите икономически прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), обсъдени на виртуална среща в четвъртък.

Според специалистите, ангажирани със създаването на бъдещи политики във фонда, в момента светът е изправен пред "значителна несигурност", която може да попречи на глобалното икономическо възстановяване от световната рецесия, породена от пандемията.

По думите на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева настоящата криза е "като никоя друга" и са необходими "стъпки за възстановяване като никои други". Тя призова за засилване на международното сътрудничество, включително по отношение на създаването на ваксина срещу COVID-19.

Георгиева заяви, че ако възстановяването на икономиката се засили, това би могло да доведе до 9 трилиона долара повече глобален приход до 2025 г. В тази връзка посочи, че САЩ имат капацитета за още икономически стимули. Според нея американските разходи заради пандемията досега са имали много положително въздействие върху останалата част от света.

До момента Вашингтон вложи около 3 трилиона долара и преговорите за отпускането на нов пакет от стимули вървят на фона на критики от демократите в Конгреса, че те не са достатъчно, за да отговорят на нуждите на американците, засегнати от кризата.

Американският финансов министър Стивън Мнучин заяви по време на обсъждането в МВФ, че САЩ изпълняват своята роля, "разгръщайки най-големия пакт от икономически мерки в американската история". Той имаше предвид именно направените до момента разходи за около 3 трилиона долара.

По-рано тази седмица Мнучин коментира, че отпускането на нов подобен пакет ще бъде трудна задача преди президентските избори в САЩ на 3 ноември, в които един срещу друг се изправят настоящият държавен глава Доналд Тръмп и демократът Джо Байдън.

Въпреки това, след виртуалната среща в МВФ Кристалина Георгиева заяви пред Си Ен Би Си, че "не се съмнява", че Щатите ще отпуснат допълнителни фискални стимули, което ще има "положително въздействие, когато се случи".

Фондът призова за "пълна подкрепа" от всички страни за облекчаване на дълга, което се смята за стимул към основния кредитор Китай, критикуван от международните групи за помощ, че не прави достатъчно, за да облекчи дълга на страни с ниски приходи.

Световната банка прогнозира, че пандемията може да обрече 114 милиона души на бедствена бедност, чието ниво се определя като живот с по-малко от 1.90 долара на ден.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG