Връзки за достъпност

Извънредни новини

Димки, гумени куршуми и 280 задържани в Беларус. Опозицията започна национална стачка


Над 100 000 души излязоха по улиците на Минск в неделя. Те бяха посрещнати с димки и гумени патрони от полицията
Над 100 000 души излязоха по улиците на Минск в неделя. Те бяха посрещнати с димки и гумени патрони от полицията

Над 100 000 души излязоха по улиците на Минск и други градове в Беларус за 11-и пореден път, а полицията използва димки и гумени куршуми срещу протестиращите. В отговор опозицията, която беше поставила ултиматум на Александър Лукашенко да се оттегли до 25 октомври, обяви началото на общонационална стачка.

Още преди началото на протестните действия в неделя беше прекъсната част от интернет връзката в беларуската столица, а 12 станции на метрото бяха затворени “поради съображения за сигурност”.

Това, както и фактът, че управляващите определиха протеста за непозволен и незаконен, не спря хилядите граждани да се излязат по улиците.

Заради употребата на димките и гумените куршуми няколко души пострадаха, а мъж е бил прострелян в корема.

От правозащитната организация "Вясна" съобщиха, че задържаните от полицията са били най-малко 280 души.

Освен в Минск протест се проведе и в Гродно, Гомел, Брест, Лида и други.

В неделя лидерката на опозицията Святлана Циханоуска обяви стартирането на национални стачни действия в отговор на насилието по време на протеста.

“Режимът за пореден път показа на беларусите, че силата е единственото нещо, на което е способен (Лукашенко - б.р.). Затова утре, 26 октомври, започва национална стачка“, написа тя. Циханоуска призова за блокиране на пътища, затварянето на работни места, преустановяването на покупки от държавните магазини и изтеглянето на всички спестявания от банките.

От своя страна Лукашенко отхвърли тези призиви и попита “кой ще храни децата” в случай, че работниците в държавните предприятия започнат стачка.

Протестите в Беларус започнаха след изборите за президент на страната, които се проведоха на 9 август. Тогава централната избирателна комисия обяви, че Лукашенко, управляващ от 26 години, печели нов мандат с близо 80% подкрепа. Неговият опонент Святлана Циханоуска оспори резултата, а хиляди излязоха по улиците в страната. Веднага след това опозиционната лидерка беше принудена да напусне страната и оттогава се намира в Литва.

САЩ и страните от ЕС не признават резултатите от изборите и призовават за оттеглянето на Лукашенко, както и за провеждането на нов, честен вот. Вместо това, Лукашенко положи клетва като президент на тайна церемония на 23 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG