Връзки за достъпност

Извънредни новини

На разпит заради имотна справка. Журналист от "Сега" за втори път беше привикан в МВР


Калин Гаджев (вляво) беше сред служителите на НСО, които се държаха по-агресивно с Христо Иванов и съпртийците му на плажа в "Росенец" в началото на юли

МВР за втори пореден път в рамките на малко повече от месец призова на разпит журналиста от в. „Сега“ Мартин Георгиев, съобщи самият той пред Свободна Европа в понеделник. За разлика от предишния път, когато беше привикан заради отправени писмени въпроси във връзка с полицейската охрана на антиправителствените протести, сега поводът е друг – направена от него справка в общодостъпния Имотен регистър към Агенцията по вписванията.

Предисторията е свързана със случая от началото на юли, когато няколко служители на Националната служба за охрана (НСО) попречиха на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и двама негови съпартийци да стъпят на плажа в парк „Росенец“ край Бургас. Там се намира лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за чието построяване впоследствие държавните власти установиха множество нарушения.

Един от гардовете, който най-активно блъскаше Иванов и съпртийците му обратно във водата и дори заплаши да спука лодката им, беше Калин Гаджев. Именно той захвърли встрани националния флаг, който преди това политикът заби на плажа. След случая Гаджев е подал сигнал в прокуратурата, че е заплашван в социалните мрежи и се чувства застрашен, заради което Софийската районна прокуратура образува проверка.

Едно от първите действия на разследващите е било да потърсят кой е проверявал имотното състояние на служителя на НСО, тъй като във Фейсбук се разпространявало изображение от справка за него в Имотния регистър. Разследващите установили, че такава справка в регистъра са правили Мартин Георгиев и още двама души.

"Не съм публикувал никъде нищо"

„По този повод бях призован да дам обяснения и написах единствено, че съм се интересувал от имената на замесените служители на НСО в качеството си на журналист, направил съм справка, каквото право дава законът и не съм публикувал никъде нищо“, разказа репортерът на „Сега“ пред Свободна Европа.

По време на посещението си в столичното Шесто полицейско управление в София разследващият полицай, който го приел, му показал прокурорската преписка по сигнала на Гаджев, че е заплашван. От нея става ясно, че разпитите на Георгиев и на другите двама души, правили имотни справки за Гаджев, са по изрично настояване на прокуратурата.

„Разследващият полицай пише доклад до прокуратурата, в който ясно посочва, че според него тези лица не трябва да бъдат викани за сваляне на обяснения, защото от една страна това ще огласи случая в общественото пространство, което не би било добре за Калин Гаджев, който твърди, че получава заплахи. А от друга страна – разпитваните лица могат да го приемат като форма на репресия, тъй като няма данни за извършено престъпление и законът позволява да се правят справки в имотния регистър“, добави журналистът.

По думите му от Софийската районна прокуратура са настоявали, ако се окаже, че някой от разпитаните е отправял заплахи срещу Гаджев, да му бъде съставен предупредителен протокол по Закона за МВР. Такъв не е бил съставен на Мартин Георгиев, като по думите му разследващият полицай е подчертал, че срещу него няма никакви данни, че е направил нещо нередно.

"Абослютно рутинна дейност"

Свободна Европа потърси говорителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, за да я попита каква е причината разследващите да привикват потребители на общодостъпния Имотен регистър, но тя не отговаряше на служебния си мобилен телефон. Впоследствие от пресцентъра на прокуратурата уточниха, че става въпрос за "абсолютно рутинна дейност" по проверката на сигнала на Калин Гаджев.

Миналата седмица Военноокръжната прокуратура в Сливен отказа да образува разследване за хулиганство срещу охранителите от НСО, участвали в спречкването с Христо Иванов. Във връзка с този случай бяха наказани общо четирима държавни гардове – двама бяха уволнени, а други двама – смъмрени. От службата обаче отказаха да разпространят имената на санкционираните. Според неофициална информация на „Сега“ Калин Гаджев не е сред уволнените и продължава да работи в НСО.

Акцията на „Демократична България“ на плажа до лятната резиденция на Ахмед Доган беше един от основните поводи за избухването на продължаващите вече над 100 дни протести с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

"Плажът е наш". Хронология на едно необичайно плажуване
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:03 0:00

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG