Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директорът на здравната инспекция в София подаде оставка


Д-р Данчо Пенчев присъстваше на редовните брифинги на Националния оперативен щаб
Д-р Данчо Пенчев присъстваше на редовните брифинги на Националния оперативен щаб

Директорът на Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев подаде оставка. Това е станало след проведен разговор с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Информираме Ви, че в проведен днес разговор между министъра на здравеопазването и директора на Столичната регионална здравна инспекция, д-р Данчо Пенчев е подал оставка", се казва в краткото съобщение. Мотиви не са посочени.

Оставката на Данчо Пенчев идва след противоречията около министър-председателя Бойко Борисов и поставянето му под карантина. Той беше изолиран по предписание на СРЗИ в петък заради контакта му със заразения с COVID-19 зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков. На следващия ден карантината на премиера беше вдигната след отрицателен PCR тест. Това обаче не е предвидено в заповедта на здравния министър за условията за налагане на карантина.

В неделя тестът на Борисов вече беше положителен и премиерът отново е в изолация и се лекува от коронавирус. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов също е сред контактните лица на премиера, които подлежат на изолация. В понеделник той съобщи, че тестът му е негативен, но ще остане под карантина за 10 дни, считано от 23 октомври.

Под карантина е и главният прокурор Иван Гешев. Той съобщи в Туитър, че това се налага заради "положителен тест за коронавирус на член на семейството ми".

"Сам се поставих под карантина в очакване на указания от здравните власти. С личен пример и спазвайки правилата, всеки помага на лекарите в борбата им с пандемията. Пожелавам здраве на всички!", написа Гешев.

В следващ туит той призова "нека всички покажем, че съединението прави силата на дела, не само на думи. Да помогнем на лекарите и медицинските работници, борещи се за живота на много българи, като проявим отговорност!"

Училищата и дистанционното обучение

Министерството на образованието и науката (МОН) съобщи, че училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние по тяхно предложение и след разрешение от министъра.

"Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона", се казва в съобщението за новата заповед на образователния министър.

"За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от родителите".

Епидемията с коронавирус в България започна в началото на месец март. Заразените доближават вече 40 хиляди души. Над 1000 са смъртните случаи, а настанените в болници са се увеличили три пъти само за последния месец.

Тук може да намерите информация ако търсите или предлагате помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG