Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойко Борисов е с положителен тест за COVID-19


Премиерът се е оказал положителен за COVID-19 въпреки два отрицателни PCR теста от събота
Премиерът се е оказал положителен за COVID-19 въпреки два отрицателни PCR теста от събота

Премиерът Бойко Борисов е дал положителна проба за COVID-19. Това съобщи самият той в страницата си във фейсбук.

“Въпреки че РЗИ (районната здравна инспекция в София - б.р.) официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19”, написа премиерът. Той добавя, че изпива общо неразположение и че по преценка на лекарите остава за домашно лечение.

В петък вечер Борисов, както и министрите на финансите Кирил Ананиев, на земеделието Десислава Танева и на регионалното развитие Петя Аврамова бяха поставени под карантина, защото са били контактни със заразения с коронавирус зам.-министър на регионалното развитие Николай Ненков.

В събота обаче здравните власти отмениха карантината на министър председателя, както и на министър Ананиев, тъй като двамата са дали две отрицателни проби при PCR тестовете.

Министерският съвет съобщи, че "към момента премиерът Бойко Борисов изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет" и не се налага вицепремиер да го замества.

В съобщение до медиите в неделя РЗИ София каза, че Борисов е посочил като контактни лица министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на транспорта Росен Желязков, заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началника на кабинета си Деница Желева, както пиарката му Севдалина Арнаудова.

Бойко Борисов често обикаля страната и в повечето случаи е без маска. Преди месец РЗИ Ловеч наложи глоба заради посещението на премиера в църква в града.

В България през последната седмица бяха отчетени редица рекорди за брой новозаразени и настанени в болница. В петък новите случаи за 24 часа бяха 1595, което е най-високото от началото на епидемията през март. В момента в болници се лекуват 1976 души, а починалите досега са 1084. От понеделник до петък броят на пациентите настанени за лечение след установено заразяване с COVID-19 се е увеличил с повече от 30%.

От сряда правителството направи отново носенето на маски на закрито задължително. Някои общини, сред които и София, затвориха нощните заведения. Развитието на епидемията в България можете да следите в блога ни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG