Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 30 % увеличение на настанените в болници за седмица. Затягането на мерките е “след дъжд качулка“


Само в рамките на шест дни от понеделник до неделя настанените за болнично лечение са нарасали от 1500 до 1976 души
Само в рамките на шест дни от понеделник до неделя настанените за болнично лечение са нарасали от 1500 до 1976 души

1976 души са настанени за болнично лечение, след като са били положителни за COVID-19. От тях 138 души са в интензивни отделения, съобщиха от Единния информационен портал в неделя.

Данните показват, че само от понеделник насам пациентите с коронавирус в болниците са се увеличили с близо 30%. В началото на седмицата техният брой беше точно 1500 души.

Почти двойно са се увеличили и пациентите в интензивно отделение, които в понеделник бяха 74.

Заради увеличения брой на настанените в лечебните заведения здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, с която болниците в най-засегнатите области са задължени да увеличат капацитета на COVID отделенията, а в същото време беше преустановен и плановият прием.

За последното денонощие положителни проби за COVID-19 са дали 1043 души, при направени общо 7094 PCR теста, което се равнява на заболеваемост от 14.7%.

Най-много нови случи отново има в София – 393, следвана от Пловдив със 76 и Варна с 58.

Активните случаи в страната са 18 246, а общо от началото на пандемията потвърдените случаи на COVID-19 у нас са вече 37 562.

В рамките на последните 24 часа излекуваните са 130, а общо от началото на пандемията те са вече 18 232 души.

За последното денонощие седем души, за които е потвърдено, че са заразени с коронавирус са загубили живота си, с което жертвите станаха общо 1084.

Въпреки въвеждането на по-строги мерки в някои от областите с най-висок ръст на заболелите членът на Националния оперативен щаб (НОЩ) и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че резултатите могат да се усетят след две седмици.

“Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като спрат плановите операции. След две седмици можем да усетим ефект, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден заразените”, каза той пред БНТ. По негови думи “в България след дъжд като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко”, визирайки отслабеният контрол през септември и началото на октомври.

Според проф. Кантарджиев не трябва от “пълно неглижиране да се преминава в паника“, но е необходимо да се контролира напливът в болниците и лабораториите. Той за пореден път подчерта, че е добре всеки, който е бил контактен със заразен с COVID-19 да се самоизолира за 10 дни.

В България първите случаи на заразени от COVID-19 бяха регистрирани на 8 март, а от 13 март беше обявено извънредно положение, което впоследствие беше променено на извънредна епидемична обстановка.

В четвъртък беше поставен рекорд за най-голям брой заболели в рамките на денонощие.

Развитието на пандемията в България можете да проследите в блога ни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG