Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къде, кога и как е задължително да се носи маска


Маските на открито са задължителни, когато не може да се спзава дистанция от поне 1,5 метра
Маските на открито са задължителни, когато не може да се спзава дистанция от поне 1,5 метра

Къде трябва да носим маска? Как е правилно да е сложена тя? Каква е глобата, ако нарушим правилата? Тези въпроси отново са на дневен ред след поредната промяна на правилата за носене на маска, въведени заради пандемията от COVID-19.

Носенето на маски на закрити обществени места в България е задължително от края на април. От миналата седмица хората трябва да носят маски и на открито, когато не може да се спазва дистанция.

Какви точно са правилата и какви са другите мерки срещу разпространението на COVID-19, които трябва да спазваме?

Кога, къде и как

Носенето на маска е задължително на закрити обществени места. Това включва градския транспорт, в болници, аптеки, в търговски обекти, храмове, гари, летища, музеи, се посочва в актуалната заповед на здравния министър.

Носенето на маска на открито е задължително, когато има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. В заповедта не са посочени конкретни места и ситуации, в които носенето на маска навън е задължително.

По време на брифинг на националния оперативен щаб в четвъртък, държавният здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че местата на открито, на които ще се налага носенето на маски, включват пазари, тържища, открити базари, спирки на градския транспорт, натоварени търговски улици, площади и пространства на открито, пешеходни зони, при изчакване пред магазини, банки, административни сгради, при провеждане на групови работни дейности на открито.

Естествено, че ако ходите по улицата сам, няма нужда да носите маска.
Ангел Кунчев

„Ключовото тук е отстоянието. Естествено, че ако ходите по улицата сам, няма нужда да носите маска. Естествено, че ако се разхождате в парка няма да носите маска. Разбира се, че ако разхождате кучето си или карате колело, няма да носите маска. Маската се слага, за да се пазим взаимно с човек, който е на по-малко от 1,5 м от нас. Спазено ли е това, няма нужда от маска. Не е ли спазено, трябва да имаме маска, за да сме защитени“, каза Кунчев.

В заповедта на здравния министър е посочено, че изискването за разстояние от 1,5 м важи за хора, които не са членове на едно домакинство.

Има и изключения от задължението за носене на маски – за клиентите на заведенията, за спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност, за участниците в конференции, семинари, брифинги и пресконференции по време на изказване и при спазване на дистанция, за водещите и гостите на телевизионни предавания при спазване на дистанция и за децата до 6-годишна възраст.

В заповедта изрично се посочва, че маската трябва да покрива изцяло носа и устата - от основата на носа до брадичката. Вместо маска се допуска носенето на друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал, шлем и др.).

Глобата за нарушение на заповедта за носенето на маски е между 300 и 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв.

Разрешено ли е да ходим на кино, в бар, на сватба

Културните и спортните събития, семинарите, посещенията в нощни заведения и масовите събирания като сватби и кръщенета са разрешени в страната при спазване на определени условия, описани в заповед на министъра на здравеопазването. Тези условия са свързани с възможността за спазване на дистанция и включват ограничения в заетостта на наличните места. Спазването на разпоредбите за маските също е задължително.

В отделни общини обаче са в сила по-строги мерки.

В София-град от 25 октомври до 8 ноември посещенията в дискотеки, нощни барове и нощни клубове е забранено. Същата мярка е в сила в областите Благоевград, Перник, Сливен, Шумен и Габрово.

Допълнителни ограничения на сватби, кръщенета и други масови събирания са в сила в Благоевград и Сливен.

Може ли да влезем в болница за планова операция

Плановият прием и плановите операции са спрени в няколко области в България до 30 ноември.

В София-град, Благоевград, Търговище, Сливен, Шумен и Габрово, където лабораторно потвърдените случаи на COVID-19 са над 120 на 100 000 души население, са спрени плановият прием и плановите операции. Плановите операции са преустановени в болниците в областите с между 60 и 119,9 заразени на 100 000 души население.

Забраната не се отнася за трансплантации, диагностика и лечение на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.

Забранени са свижданията в болници, като изключение се предвижда за пациенти в терминален стадий.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG