Връзки за достъпност

Извънредни новини

Другите избори в САЩ, които са също толкова важни


Астронавтът Марк Кели (дясно) е кандидат за сенатор в Аризона
Астронавтът Марк Кели (дясно) е кандидат за сенатор в Аризона

Докато целият свят се е фокусирал върху надпреварата за Белия дом между президента на САЩ Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън, битката за контрол в Конгреса остава в сянка. Но тя е не по-малко важна. Демократическата партия в момента има мнозинство в Камарата на представителите, което иска да задържи. Демократите се надяват и да вземат контрол над Сената, където републиканците имат малко предимство от само 3 места.

35 от общо 100 сенатори трябва да бъдат преизбрани на 3 ноември, а сред демократите има силни кандидатури, сред които астронавт, отец и треньор по американски футбол. Ако и двете камари на Конгреса се контролират от опозицията, това би създало сериозни проблеми за всеки президент, който няма да може да прокарва ефективно своята политика.

Представяме ви 3 щата, в които е най-вероятно вотът тази седмица да се обърне според социологическите проучвания.

Аризона

В Аризона харизматичният астронавт от демократите Марк Кели се изправя срещу републиканката Марта МакСали. Ситуацията тук е специална, защото двамата се борят за мястото на сенатор Джон МакКейн, който почина през 2018 г.

За разлика от другите щати, избраният кандидат ще заеме поста си още през ноември и би могъл да изиграе роля и в настоящата администрация във Вашингтон. В момента Тръмп има стабилно мнозинство от 53 гласа в Сената, но се е случвало различни членове на партията му да не го подкрепят, което в комбинация с потенциален сенатор Марк Кели би могло да спре прокарването на закони в последния момент.

Бившият военен пилот Марта МакСали загуби изборите за сенатор през 2018 г., заради което много анализатори смятат, че няма да успее и този път, пише Би Би Си. В същото време Марк Кели има драматична лична история, което прави кандидатурата му особено силна. Жена му Габриела Гифърдс е бивша конгресменка, която през 2011 г. беше простреляна по време на събитие на обществено място. Тя получи сериозна мозъчна травма и заедно със съпруга си са едни от най-активните застъпници на въвеждането на по-стриктен контрол върху оръжията в САЩ.

Южна Каролина

В Южна Каролина влиятелният републикански сенатор Линдзи Греъм (вдясно), който се смята за редовен съветник на президента, е изправен пред силен опонент. Джейми Харисън е бивш лобист и председател на Демократическата партия.

Социолозите поставяха двамата наравно в началото на октомври, но Греъм взе преднина през последните няколко седмици. Все още обаче анализаторите казват, че в щата има много гласоподаватели, които не одобряват трансформацията, която сенаторът премина, откакто е на поста. Той беше открит критик на политиката на Тръмп, но впоследствие стана един от партньорите на президента.

Потенциална загуба на мястото му в Сената и поста му на председател на законодателната комисия би довела до сериозно смущение в редиците на републиканците.

Мейн

Мейн се представлява от един от малкото останали републикански сенатори, които следват умерена центристка политика въпреки консерватизма, обхванал Белия дом, пише Би Би Си. Сюзън Колинс (вдясно) се изправя срещу кандидатката на демократите Сара Гидеон в щат, който масово не подкрепя Доналд Тръмп.

Тя беше един от най-популярните сенатори в горната камара, но в момента изостава зад опонента си според проучванията. През 2018 г. тя получи много критика, защото подкрепи президента в избора му на Брет Кавано за съдия във Върховния съд, към когото имаше множество обвинения за сексуални нарушения, направени през 80-те години.

Тогава Колинс загуби много привърженици и социолозите смятат, че не е успяла да си върне тяхната подкрепа. Много неправителствени групи ѝ обърнаха гръб и подкрепиха противника ѝ Гидеон.

Както изборите през 2016 г. показаха, социолозите често грешат, така че битката не е загубена за нито една от двете страни, докато и последният глас не е преброен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG