Връзки за достъпност

Извънредни новини

Православен свещеник беше прострелян пред църква в Лион


Полицаи и тежко въоръжени служители на силите за сигурност на местопрестъплението в Лион
Полицаи и тежко въоръжени служители на силите за сигурност на местопрестъплението в Лион

Свещеник е прострелян във френския град Лион в събота следобяд в момента, когато заключвал православната си църква, съобщават световните информационни агенции. Нападението е извършено два дни, след като трима души бяха убити при атака с нож в района на базиликата „Нотр Дам“ в Ница и две седмици след обезглавяването на учителя Самюел Пати в Париж.

Извършителят на нападението в Лион е успял да избяга, а свещеникът е в тежко състояние. Първоначално лекари са обработили нараняванията му на местопрестъплението, а след това е откаран в болница с опасност за живота. Пострадалият е от Гърция, но самоличността му засега не се съобщава.

По-рано през седмицата френският президент Еманюел Макрон нарече убийствата „ислямистка терористична атака“ и разположи хиляди допълнителни войници за защита на обществени места, включително места за поклонение.

Вътрешният министър Жералд Дарманен заяви, че ще създаде екип за реагиране при извънредни ситуации в координация с държавния глава, а премиерът Жан Кастекс повиши предупреждението за заплаха за сигурността на най-високо ниво заради опасения, че могат да бъдат извършени още атаки на ислямистки бойци.

Напрежението между Франция и мюсюлманския свят расте след убийството на Самюел Пати на 16 октомври. Той беше обезглавен, след като е показвал на учениците си карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свобода на изразяването. Подобни карикатури, публикувани във френското сатирично издание „Шарли Ебдо“, станаха повод и за терористичната атака срещу редакцията през 2015 г., при която бяха убити 12 души.

Президентът Еманюел Макрон защити правото да се рисуват карикатури на пророка Мохамед. В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за бойкот на френските стоки. Последва вълна от протести в Бангладеш, Пакистан, Афганистан и други части на мюсюлманския.

Лидерите на ЕС осъдиха в петък „абсолютно неприемливите“ провокации и реторика на Ердоган, но без да взимат конкретни мерки преди срещата на върха през декември. Франция иска ЕС да наложи санкции на Турция заради вербалните атаки на турския президент срещу френския му колега.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG