Връзки за достъпност

Извънредни новини

Час по час, цяла нощ. Как да се ориентираме в американските избори довечера


Тръмп или Байдън? Как ще се казва следващият президент на САЩ? Въпросът вълнува целия свят, а отговорът ще дойде в близкото денонощие. Ето важните факти, за които да следим в изборната нощ, за да не потънем в океана от информация. Те се отнасят до имената на “проблемните” щати и до часа, в който ще започнем да научаваме резултатите в тях.

Нищо няма да стане бързо

В България часът ще е 2 през нощта. Тогава ще приключи изборният ден в първите американски щати и медиите ще започнат да предвиждат победителите. Но не се хващайте на тази въдица. Ще трябва да минат още много часове, преди да разберем нещо много просто: дали победителят ще е известен още през това денонощие или ще трябва да чакаме дни и дори седмици, за да научим името на новия президент.

Причините за това очаквано бавене са най-малко три. Първо, американците твърде масово гласуваха по пощата, а тези гласове се проверяват и броят ръчно. Второ, социолозите, които предричат сигурна преднина на Байдън, може да са сбъркали, и на ключови места, където резултатите са близки, да се наложи отново ръчно преброяване.

Трето, но най-важно: САЩ не избират президента си пряко. С гласа си те упълномощават комисия от така наречени електори да гласуват вместо тях. Броят на електорите е различен за всеки щат и се определя най-вече от броя на населението в него. Това изисква абсолютна сигурност в резултатите от вота на щатско равнище. Ами ако резултатът на двамата кандидати е твърде близък?

2 и 2.30 през нощта българско време: Джорджия и Северна Каролина

За късмет на българите първите два щата с неясен изход от изборите ще затворят избирателните секции още в самото начало на нощта – в 2 посреднощ ще става дума за Джорджия, която обикновено гласува за републиканците, но има данни, че този път мнозинството може и да е на страната на Байдън.

В 2.30 българско време ще приключи гласуването в Северна Каролина. По това време ще е ясно поне това дали в тези два щата резултатът ще е известен бързо.

Джорджия и Северна Каролина са два от общо седемте (или деветте, както ги броят някои) щата, които се колебаят кого да изберат – Доналд Тръмп или Джо Байдън.

3 и 3.30 българско време: Охайо, Пенсилвания и Флорида

Следващите данни ще постъпят в 3 и в 3.30 часа българско време – от Охайо, Пенсилвания и Флорида, където гласуването вече ще е приключило.

Охайо има полушеговитата слава на предсказател на изборите от Втората световна война до наши дни – който е печелил Охайо, накрая е печелил и изборите на федерално ниво. Но същото важи и за случаите, в които резултатите на двамата кандидати в този щат са твърде близки – това “би следвало” да се повтори и на национално ниво.

Пенсилвания е родният щат на Джо Байдън, но на предишните избори той беше спечелен от републиканеца Тръмп с 0.01% преднина. В Пенсилвания има и нещо по-сложно от просто надпревара – преди седмица Върховният съд на САЩ прие решение за валидността на бюлетините, подадени в щата. Трима консервативни съдии гласуваха против и предупредиха, че след изборите могат да поискат преразглеждане на случая. Ако чуете за законови особености по отношение на изборите в Пенсилвания, заслушайте се – това може да се окаже по-важно, отколкото изглежда в момента.

Флорида е щатът, без който Доналд Тръмп надали би могъл да спечели. Това не е политически, а математически извод, и той се дължи на броя на “сигурните” победи и загуби на Тръмп в други щати. Флорида осигурява цели 29 гласа в Електоралната колегия, а се предполага, че Тръмп "предварително" е изгубил многобройните гласове в други големи щати. Той има голяма нужда от Флорида.

Впрочем, като стана дума за Флорида, не се оставяйте да ви заблудят първите резултати – те ще дойдат от предварителното преброяване на дистанционното гласуване в райони, в които Байдън се предполага да спечели.

4 сутринта българско време: Тексас, Аризона, Уисконсин, Мичиган

В 4 сутринта българско време ще дойде ред на Тексас – щатът, в който традиционно печелят републиканците, но който сега може да промени облика си, след като се измени демографията му. Заедно с Тексас урните ще затвори и Аризона – щатът, чиито резултати ще се забавят със сигурност. Причината е в това, че в Аризона броенето на бюлетините не може да се прави, преди да е изтекъл изборният ден. Не е като във Флорида, където ранното гласуване се и брои по-рано.

В 4 часа българско време ще затворят урните и в Уисконсин и Мичиган – последните два щата, определяни като колебаещи се.

Към 5 сутринта би следвало да знаем ако не кой е победителят, то приблизителната дата, на която можем да научим името му.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG