Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов ден - нов план: всяка област да има поне по една "чиста" болница без COVID-19


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предлага във всяка област да се избере и обособи по една болница, която да приема само пациенти с COVID-19 и една, която да приема само пациенти, които не са заразени с коронавирус
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предлага във всяка област да се избере и обособи по една болница, която да приема само пациенти с COVID-19 и една, която да приема само пациенти, които не са заразени с коронавирус

Във всеки областен град у нас да бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID-19 и поне една за лечение на пациенти без COVID-19. Това е поискал здравният министър Костадин Ангелов от областните управители, съобщи БНТ.

Тази мярка се налага заради преминаването на границата от 600 заразени на 100 хил. души от населението. Областните управители трябва да изпратят предложенията си до Министерството на здравеопазването (МЗ) до края на седмицата, а кога ще стане реалното преструктуриране на лечебните заведения не е ясно, но се очаква да стане най-рано през следващата седмица.

“Дали една болница ще бъде достатъчна - не мисля, че една болница ще бъде достатъчна. Не мога да съм сигурен, че една "чиста" болница за София също ще е достатъчна, защото в София се лекуват и много граждани от страната”, каза Ангелов.

Според анализа на МЗ за София са необходими 4500 легла за лекуване на заразени с коронавирус, а по думите на министър Ангелов към момента има осигурени 4000 места и няма недостиг.

За останалите болници в страната остава задължението да поддържат 20% от общия си капацитет за лечение на пациенти с COVID-19, което беше въведено с предходна заповед на министъра на здравеопазването.

От здравното министерство са взели решение да подкрепят и въвеждането на промени в Закона за здравето, които предвиждат уведомяването за поставяне в изолация или под карантина за всички заразни болести, включително и COVID-19, да става по телефона, чрез смс или с имейл.

Пред БНТ Ангелов обяви още, че се обмисля предложение за допълнителни промени в Закона за здравето, с които да се отмени задължителното болнично лечение за пациенти с коронавирус.

В България първите заразени бяха установени в началото на март. На 13 март беше въведено извънредно положение, което впоследствие беше променено на извънредна обстановка.

Към момента потвърдените случаи са 106 598, от които 72 649 са активни. За лечение в болниците са настанени общо над 5 400 души, смъртните случаи са над 2 413, а общият брой на излекуваните е над 31 хил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG