Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пентагонът обяви официално, че изтегля войници от Афганистан и Ирак


Изпълняващият длъжността на секретар по отбраната на САЩ Кристофър Милър
Изпълняващият длъжността на секретар по отбраната на САЩ Кристофър Милър

САЩ значително ще намалят военното си присъствие в Афганистан до 15 януари, дни преди президентът Доналд Тръмп да предаде властта на избрания за негов наследник в Белия дом Джо Байдън.

Изпълняващият длъжността на секретар по отбраната Кристофър Милър обяви, че контингентът в Афганистан ще бъде намален от 4500 на 2500 войници, а този в Ирак ще бъде редуциран с 500 души до общо 2500 военнослужещи.

“Официално обявявам, че ще изпълним заповедите на президента Доналд Тръмп за продължаване на изтеглянето на силите ни от тези две държави“, каза Милър. По неговите думи решението е продължение на досегашната политика и не е промяна в целите на САЩ.

От екипа на Джо Байдън, който трябва да осъществи прехода между двете администрации, не коментираха решението, но преди дни избраният за следващ държавен глава заяви, че не получава достъп до информацията от брифингите за национална сигурност от администрацията на Тръмп.

Решението на Пентагона идва в момент на увеличаващи се прояви на насилие в Афганистан. В същото време четири ракети паднаха в Зелената зона на Багдад, съобщиха иракските военни.

Въпреки думите на Милър, че изтеглянето на военни от Афганистан е извършено със съгласие от страна на НАТО, генералният секретар на алианса Йенс Столтебнерг предупреди, че може да бъде платена висока цена за подобно бързо и некоординирано изтегляне на войски.

Предупреждение срещу резките промени в сферата на отбраната в следващите седмици отправи и лидерът на мнозинството в Сената, републиканецът Мич Маконъл.

През февруари 2020 г. САЩ и талибаните подписаха споразумение за мир, което предвижда пълното изтегляне на чуждестранните войски до май 2021 г. Едно от обещанията преди и по време на мандата на Тръмп беше да бъдат прекратени “безкрайните войни”, в който САЩ участва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG