Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осем жертви и десетки ранени при атака в Кабул


Най-малко осем цивилни загинаха, след като в събота сутринта 23 минометни снаряда паднаха в най-малко шест полицейски района на Кабул, съобщи афганистанското вътрешно министерство, цитирано от ДПА. Трийсет и един души са ранени, допълва Ройтерс.


Минометните снаряди са изстреляни от две камионетки, паркирани в 17-и и 4-и полицейски райони, посочи министерството. Една от целите е била площад "Седарат", където се намира канцеларията на афганистанския вицепрезидент Амрула Салех.

Никоя групировка не е поела отговорност. Талибаните отрекоха да са замесени.

Час след нападенията Салех написа във фейсбук, че срещите му тази сутрин за гарантиране сигурността на Кабул не са постигнали желаните цели, но не даде повече подробности.

Американският посланик в Кабул Рос Уилсън заяви, че афганистанците не трябва да живеят в страх и добави, че страната му ще "работи с афганистанските партньори за предотвратяване на подобни нападения и подвеждане на виновните под отговорност".

Нападенията бяха извършени два дни след визита в Афганистан на пакистанския премиер, по време на която той обеща правителството му да направи всичко необходимо насилието в Афганистан да бъде намалено.


Афганистанското правителство винаги е обвинявало Пакистан за продължаващия конфликт в страната чрез използването на прокси сили като талибаните и екстремистите от "Ислямска държава". Пакистан отхвърля тези твърдения.

Атаката идва преди днешната среща на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в Катар с представители на афганистанското правителство и на талибаните, в чиито преговори се наблюдават признаци на напредък.

Ръководителят на американската дипломация ще има отделни срещи с двата преговорни екипа в столицата на Катар - Доха. Представители на афганистанското правителство и на талибаните водят мирни преговори там от септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG