Връзки за достъпност

Извънредни новини

България не може да излезе от времето на Тодор Живков, смята президентът на Северна Македония


Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски

България драстично е променила политиката си към Северна Македония през изминалите няколко месеца и показва, че не може да излезе от времето на Тодор Живков. Това казва президентът на Северна Македония Стево Пендаровски пред ТВ 24.

Той не очаква през следващите няколко седмици да бъде постигнато споразумение със София, което да отвори пътя на Скопие към Европейския съюз.

Според Пендаровски обаче трябва да продължи да се търси решение, но само чрез научни и исторически факти, а не с политика.

"Някакви минимални шансове [за намиране на решение] съществуват, но реални, големи, за съжаление няма", коментира той.

Пендаровски допълва, че политиката на България за блокиране на Скопие в напредъка към членство в Европейския съюз не се подкрепя от нито една членка на ЕС.

На 17 ноември България блокира приемането на рамката за преговори на Скопие за членство с ЕС. За приемане на преговорната рамка се изисква единодушие на държавите членки на ЕС. Без нея преговори за членство със страната кандидат не могат да започнат. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев определи решението на България като „най-голямото поражение за ЕС и огромна несправедливост“.

България настоява в преговорната рамка със Северна Македония да бъдат включени три условия. София иска езикът, на който говорят македонците, да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“. Освен това иска като условие пред членството на Северна Македония в ЕС да бъде поставено приемането на пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство с България от 2017 г.

Третото условие на София е в преговорната рамка да се включи поемането на ангажимент от страна на Скопие да не подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG