Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Несправедливо." Скопие смята ветото на България за нарушение на договора за добросъседство


Зоран Заев
Зоран Заев

Правителството на Северна Македония смята решението на България да блокира започването на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз за нарушение на договора за приятелство и добросъседство между двете държави. Македонският премиер Зоран Заев определи ветото на София като несправедливо.

Реакциите дойдоха след като България блокира във вторник приемането на рамката за преговорите на Северна Македония за членство с ЕС. За приемане на преговорната рамка се изисква единодушие на държавите членки на ЕС. Без нея преговори за членство със страната кандидат не могат да започнат. Тя може да бъде одобрена и на по-късен етап. Решението на България беше съобщено от министъра на външните работи Екатерина Захариева след видеоконферентно заседание на външните министри на държавите от ЕС във вторник.

Министър-председателят на Северна Македония определи това решение като „най-голямото поражение за ЕС и огромна несправедливост“ в интервю за Телевизия 21. Той обясни българското вето с наближаващите редовни парламентарни избори в България, които трябва да се поведат през март.

Зоран Заев каза още, че разговорите между София и Скопие продължават и допълни, че все още има възможност да се постигне съгласие до края на мандата на германското председателство на Съвета на ЕС, който приключва в края на годината.

„Вярвам, че все още има шанс за успех и вярвам, че ще постигнем съгласие, защитаващо нашите национални интереси“, каза Заев и повтори позицията на македонското правителство, че македонската идентичност и македонският език не могат да са обект на преговори.

В официална позиция на македонското правителство се посочва, че ветото на България не е в духа на добрите съседски отношения.

Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България.
Правителство на Северна Македония

„Вярваме, че европейската интеграция не трябва да бъде заложник на двустранни спорове. Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България. Напредъкът на европейската ни интеграция трябва преди всичко да зависи от вътрешните реформи в изпълнение на изискванията в преговорните глави, европейското законодателство и европейските стандарти“, се казва в позицията, цитирана от македонската служба на Радио Свободна Европа. „Винаги сме били македонци, които говорят македонски език, със силно чувство за самоопределение, което не може да бъде обект на преговори.“

В позицията се казва също, че София нарушава член 2 от Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, който предвижда България да „споделя своя опит с цел да съдейства на Република [Северна] Македония да изпълни необходимите критерии за членство в ЕС“.

България от своя страна смята, че Северна Македония не спазва договора като подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България. Това е един от аргументите за българското вето върху започването на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Другият аргумент е свързан с това, че проектът за преговорна рамка, който се одобрява от страните от ЕС, не отразява българските искания.

България настоява в преговорната рамка да бъдат включени три условия пред Северна Македония. София иска езикът, на който говорят македонците, да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“. Освен това иска като условие пред членството на Северна Македония в ЕС да бъде поставено приемането на пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство с България от 2017 г. Третото условие на София е в преговорната рамка да се включи поемането на ангажимент от страна на Скопие да не подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България.

През последните седмици Екатерина Захариева няколко пъти публично заяви, че България не е в състояние да одобри рамката за преговори на Северна Македония за членство в ЕС. На 6 ноември Министерството на външните работи съобщи, че България е уведомила Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената рамка за преговори със Северна Македония.

През това време се водеха преговори между представители на правителствата на България и Северна Македония за решаване на спорните въпроси. Беше съобщено за напредък в някои области, който според София не е достатъчен. Едновременно с това България се опитваше да добави своите условия към преговорната рамка, за което е необходимо съгласието на другите държави от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG