Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вебер: Ако не беше пандемията, досега ЕНП да е изгонила Орбан


Манфред Вебер
Манфред Вебер

Пандемията от коронавирус пречи на Европейската народна партия (ЕНП) да проведе среща, на която да изключи един от своите членове - партията на унгарския премиер Виктор Орбан "Фидес" . Това става ясно от думите на парламентарния лидер на ЕНП Манфред Вебер в интервю за белгийското издание De Standaard, цитирано от Дневник.

"Заради пандемията не можем да проведем среща на ЕНП за изключване на "Фидес". Иначе това решение щеше да бъде взето отдавна", казва Вебер.

На въпрос дали има мнозинство в сдружението на консервативни партии за отстраняването на партията на унгарския премиер, той отговаря: "фактът, че Орбан използва ветото си за многогодишната финансова рамка и възстановителния план, е ясен сигнал, че губи подкрепа в ЕНП".

Преди дни опитът на Брюксел да обвърже еврофондовете със спазването на върховенството на правото стигна до задънена улица. Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията от COVID-19, за да попречат на приемането на такъв механизъм.

"Винаги казвате, че са гарантирани независимостта на правораздаването и медиите [в Унгария]. Тогава няма защо да се боите от механизма за върховенство на закона. Все още можете да го одобрите", обръща се задочно Вебер към унгарския премиер по време на интервюто. "Вече изключихме всички членове на "Фидес" от партийните структури и партията няма право да участва в гласуванията ни", каза още той.

Журналистът от белгийското издание пита защо в продължение на година Европа "е мълчала" за случващото се в Унгария и Полша.

"Точно затова подкрепихме този механизъм, в който има ясни графици - ако Европейската комисия установи сериозни проблеми с върховенството на закона в конкретна страна, Европейският съвет има 1 месец за вземе решение или при изключение - 3 месеца", каза парламентарният лидер на Европейската народна партия Манфред Вебер. По думите му, ако за налагане на санкции има квалифицирано мнозинство, въпросната страна може да се оплаче в Съда на ЕС.

"Точно това искам да видя - край на политическите спорове за това кой какво бил направил и как не спазвал върховенството на правото - ще има независимо решение на Съда на ЕС", казма Вебер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG