Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разбира се, че ще го направя". Тръмп за първи път каза, че ще напусне Белия дом


Президентът на САЩ Доналд Тръмп традиционно помилва пуйка в Деня на благодарността, 26 ноември.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп традиционно помилва пуйка в Деня на благодарността, 26 ноември.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще напусне Белия дом ако Електоралната колегия формално обяви победата на Джо Байдън. В същото време Тръмп се зарече да продължи да оспорва изборните резултати.

"Разбира се, че ще го направя. И вие го знаете", каза Тръмп в четвъртък, попитан от репортери в Белия дом дали ще признае обявения от Електоралната колегия резултат.

Досега републикански конгресмени и членове на администрацията на Белия дом също бяха казвали, че Тръмп ще напусне Белия дом на 20 януари при официално потвърден резултат от Електоралната колегия. Сега за първи път и самият президент коментира въпроса.

"Ако Електоралната колегия подпечата резултите от изборите, те ще направят голяма грешка", каза Тръмп.

"Ще е много трудно да призная поражение", каза още той.

Електоралната колегия, която определя победителя от изборите, ще се събере на 14 декември, за да потвърди победата на Байдън. Демократът получи 306 гласа срещу 232 за Тръмп.

Тръмп настоява, че "много неща" има да стават, докато резултатите се потвърдят. Той продължава да твърди, че "изборите бяха измама".

Доналд Тръмп не е признал поражението си, но на 23 ноември администрацията му официално даде старт на прехода към следващо правителство. Така Джо Байдън вече получава информация от разузнаването, има достъп до средства, офис и възможност да се среща с представители на институциите.

Кампанията на Тръмп заведе серия от неуспешни съдебни искове срещу изборните резултати в различни щати. Байдън съставя правителството си и вече обяви някои от ключовите назначения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG