Връзки за достъпност

Извънредни новини

С 30% повече починали от COVID-19 в България през изминалата седмица


Медицински персонал пред Координационния център за пациенти със съмнение за COVID-19 на територията на Инфекциозна болница

Новите диагностицирани хора с коронавирус през последното денонощие са 3568, а починалите са 162 души. Отчетено е 30% повишение на броя на смъртните случаи през изминалата седмица. Това сочат данните на Единния информационен портал.

През последните 24 часа са направени 9093 теста, като положителни са се оказали 39.24% от тях. За първи път от началото на седмицата делът на положителните е под 40 на сто. Според официалната статистика като излекувани за последния ден са регистрирани 2255 души.

В четвъртък България официално стана държавата в Европейския съюз с най-висока смъртност от COVID-19. Данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показват, че в последните две седмици в България са починали 21 на всеки 100 хиляди души. Това е показателят, по който ЕС следи развитието на пандемията.

Тази вечер влизат в сила новите, по-строги мерки, които правителството наложи заради влошаването на ситуацията в страната. Те целят ограничаване на пандемията от COVID-19 и ще продължат до 21 декември според последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

Затварят се училищата, детските градини и всички центрове за извънкласни дейности. Затворени ще бъдат и големите търговски обекти и моловете, но по-малките квартални магазини могат да продължат да работят. Отворени остават аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, застрахователни офиси, банки и офисите на телекомуникационните оператори.

Спират се и всички масови културни събития с изключение на театрите при заетост до 30%. Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие на повече от 15 души. Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер. Затварят се и фитнес залите. Затворени ще бъдат и всички питейни и хранителни заведения, като разрешена ще бъде само доставката на храна за вкъщи.

В петък държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза през Нова телевизия, че най-добрият възможен резултат от трите седмици по-стриктни ограничителни мерки, е намаляване на заболяемостта с 30 - 35%. Все пак това е трудно изпълнимо и затова щабът би бил доволен и на достигане на плато, тоест спиране на ръста на заболелите и починалите, допълни той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG