Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бихте ли си сложили ваксина срещу COVID-19?" Почти половината българи казват "не"


48% от българите не биха си сложили ваксина срещу COVID-19, когато таква бъде одобрена. Това е един от изводите от телефонен сондаж с 800 интервюта, проведен в периода 27-29 ноември от “Галъп интернешънъл”.

43% от респондентите казват, че биха се ваксинирали. На фона на обичайно ваксиниращите се у нас няколко процента, делът от 43 на сто не е малък, отбелязват социолозите.

Въвеждането на ефективна и безопасна ваксина срещу COVID-19 е основната надежда за овладяването на разпространението на коронавируса по света. Няколко компании вече обявиха, че са готови с ваксина - "Пфайзер" ("Байонтек"), "Модeрна”, както и AstraZeneca в сътрудничество с Оксфордския университет.

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре, показват данните от допитването. Мнозинството в тяхна полза не е голямо, но все пак е налице. 56% ги подкрепят, 42% - не, а има и малко колебаещи се, показва още проучването. През лятото, например, мнозинство от над 60% беше против по-рестриктивните мерките.

Близо две трети от хората потвърждават, че кризата с коронавируса е объркала живота им. 42% не смятат така. 21% от запитаните казват, че имат познати или близки, които в резултат на кризата с COVID-19 имат психически проблеми.

“Тези дялове не са малки и свидетелстват ясно какви щети може да нанесе нагнетяването на допълнителна паника в такива моменти”, заключават социолозите от “Галъп интернешънъл”.

Според изводите това се дължи и на неяснотата кога ще дойде краят на кризата. 32% смятат, че това ще отнеме „повече от една година“. Надеждата на 25% от хората е кризата ще отшуми до пролетта, а 16% избират „до лятото“. В началото на лятото около 60% вярваха, че ще има нормализация до края на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG