Връзки за достъпност

Извънредни новини

Меркел видя шанс преговорите на ЕС със Северна Македония да започнат до края на годината


Според германският канцлер Ангела Меркел Албания ще трябва да изчака още за стартирането на преговорите за присъединяване към ЕС. В същото време пречката пред Северна Македония е свързана със споровете с България

Преговорите на Македония с Европейския съюз могат да започнат до края на годината в рамките на германското председателство на блока. Това заяви в понеделник германският канцлер Ангела Меркел, предаде Дойче Веле.

“Албания бележи сериозен прогрес, но е под въпрос дали ще успеем навреме със Северна Македония, защото все още има нужда от преговори между тях и България”, каза германският канцлер по време на видеоконференция с европейски депутати.

По нейни думи, докато Скопие има шанс да започне преговорите до края на 2020 г., Албания ще трябва да почака.

Преди дни германският министър по европейските въпроси Михаел Рот заяви, че по време на последния Съвет на министрите всички европейски държави са настояли споровете между София и Скопие да бъдат разрешени във възможно най-кратки срокове.

Във вторник в Скопие опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са планирани протести, които се очаква да блокират сградите на правителството и външното министерство. Протестите са насочени срещу правителството на Зоран Заев, но основна причина е външната политика и най-вече неразрешените въпроси с България по пътя към ЕС.

През изминалата седмица в македонската столица се проведе протест заради думи на Заев, че България е приятел на страната му, “а не фашистка държава”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG