Връзки за достъпност

Извънредни новини

Виновните и парите. Ще има ли водна криза в Източна България?


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Ще има ли водна криза в Бургас? Въпросът стои, откакто един и същи министър предрече това, а после каза точно обратното.

В петък министърът на околната среда и водите Емил Димитров се обърна към депутатите с предупреждение, че следващото лято предстои водна криза в Бургас. Само няколко часа по-късно той се срещна с премиера Бойко Борисов и каза, че има голям шанс в България да няма водна криза, ако бъдат взети мерки. Във вторник екоминистърът се срещна с кметовете на Бургас и Варна и със зам.-министъра на регионалното развитие и направо каза, че областта дори няма да разбере, че е имало опасност да няма вода.

Това ще стане при условие, че бъдат ремонтирани два язовира, които ще бъдат превърнати в източници на питейна вода за Бургас. Свободна Европа три пъти досега поиска от екоминистерството повече информация за този план, но така и не получи отговор.

Като вероятна цена на тези ремонти беше спомената сумата от 60 млн. лева. Те вероятно ще бъдат раздадени без конкурс в условия на бедствено положение.

Ако сте се загубили в тази история, тук можете да намерите отговори на най-важните въпроси.

Какъв е проблемът?

Проблемът е в ниското ниво на язовир „Камчия“, от който идва питейната вода за Бургас и Варна. По груби сметки, при липса на приток, наличната вода в него ще стигне само до началото на лятото.

Към началото на декември тази година използваемата вода в язовира е 32,6 млн. куб. м. Миналата година по това време в него е имало 89,3 млн. куб. м използваема вода, а преди две години 107,5 млн. куб. м.

Сега ли се разбра за това?

Не. Още през януари 2020 г. екоминистерството съобщи, че има шест язовира с обем под 50% от максималния, от които вече няма да се ползва вода за индустрията. Сред тези язовири беше „Камчия“.

През август 2020 г. екоминистърът Емил Димитров предупреди публично за предстояща водна криза в Източна България. Той предложи като решение добавяне към водоизточниците на градовете от областите Варна и Бургас на язовири, които не се ползват сега. Мерките бяха обсъдени от правителството, след което предупрежденията за предстоящо безводие спряха.

Защо сега въпросът е повдигнат пак?

Като причина да повдигне въпроса пак екоминистърът посочи, че всъщност изпълнението на мерките изобщо не е започнало. „В резултат на тези 20 писма, два съвета, десетки интервюта, предавания, публикации – нищо. Нула! Няма забит един пирон“, каза той от парламентарната трибуна в петък.

Причината според него са несъгласия между земеделското и регионалното министерство. След Димитров в парламента говориха министрите на земеделието Десислава Танева и на регионалното развитие Петя Аврамова, които се разграничиха от твърденията на екоминистъра.

Какъв е планът за предотвратяване на кризата?

Най-общо планът е да се добавят вече съществуващи язовири, които не се използват, към източниците на питейна вода за Бургас. Става дума за язовирите „Порой“ и „Ахелой“. За да стане това обаче, те трябва да бъдат свързани с ВиК мрежата на Бургас чрез построяване на водопроводи. Трябва да бъдат ремонтирани язовирните им стени, да бъдат изградени водовземни кули и пречиствателни станции.

Този план беше споменат от министъра преди месеци, но подробностите около него не бяха известни.

Свободна Европа изпрати до екоминистерството официални запитвания по този повод три пъти досега – на 26 август, на 13 октомври и на 30 декември. От пресцентъра на ведомството всеки път потвърждаваха, че са получили въпросите, но отговор не беше получен нито веднъж.

Не е ясно и как е направена оценка, че с общо 8,8 млн. куб. м използваема вода в язовирите „Порой“ и „Ахелой“ водната криза ще бъде предотвратена. Само за един месец - декември - за питейните нужди на Бургас отиват до 3,5 млн. куб. м, а за тези на Варна – 2,5 млн.

След като има план, какъв беше проблемът?

От репликите на министрите излиза, че проблемът е в привеждането на плана в действие. От изказването на екоминистъра в парламента се разбра, че според него ремонтите не могат да започнат, защото земеделското министерство, под чиято шапка е управлението на язовирите „Ахелой“ и „Порой“, „не си дава документите“. Земеделският министър Десислава Танева отговори, че нейното министерство е предоставило каквото се изисква от него.

Според регионалния министър Петя Аврамова, ремонтите не могат да започнат без екоминистерството да изготви доклад, в който да обоснове необходимостта от влагането на средства в свързването на язовирите с водоснабдителната мрежа на Бургас. По думите ѝ, такъв доклад няма. Свободна Европа попита екоминистерството вярно ли е това, но не получи отговор.

Тези проблеми изглежда не бяха решени до вторник. Тогава стана ясно, че на заседание на Министерския съвет ще бъде предложено да прехвърли управлението на „Ахелой“ и „Порой“ на областната управа на Бургас. Тоест досега това не е направено. Според екоминистъра така процедурите ще могат да започнат.

Колко ще струва и как ще се харчат парите?

По думите на Петя Аврамова пред парламента в петък, цената на ремонтите, които са необходими, за да може „Порой“ и „Ахелой“ да бъдат използвани за питейно водоснабдяване на Бургас, ще бъде 60 милиона лева. Няма подробности за какво точно ще бъдат дадени те. Тези пари ще бъдат осигурени от бюджета на създадения преди месеци държавен ВиК холдинг, каза във вторник заместникът на Аврамова Николай Нанков.

Тези пари изглежда ще се похарчат без изпълнителите на ремонтите да се избират с конкурс. Това е допустимо в условия на извънредно положение. По подобен начин беше възложена обществената поръчка за построяването на водопровода от София до Перник, който трябваше да помогне за преодоляването на водната криза там.

В графика за използването на водата от язовирите за декември, подписан от екоминистъра, е предложено въвеждането на бедствено положение в Бургас като „единствен възможен изход, който да даде възможност на ВиК Бургас да се вмести“ в сроковете. Във видеото от срещата на екоминистъра с премиера в петък Димитров изразява същата позиция. „Там веднага да се започне строителството. И то няма да… търгове, обществени [поръчки]… форсмажор“, казва той.

Кога ще бъде готово?

По думите на зам.-регионалния министър Николай Нанков от вторник, ремонтите и строителството на водопроводите трябва да приключи до 20 февруари 2021 г. Те още не са започнали и не е ясно реалистичен ли е този срок.

Дотогава част от водата, която отива за Варна от язовир „Камчия“, ще бъде пренасочена за Бургас, а допълнителна вода за Варна ще идва от деривация „Китка“. За да стане това отново ще има ремонт, се разбра на срещата на Димитров и Нанков с кметовете на Бургас и Варна – ще бъде подменен довеждащ водопровод. Парите за това ще дойдат от проект, финансиран от европейската оперативна програма „Околна среда“.

Всъщност защо в язовира няма вода?

Според властите в язовир „Камчия“ няма вода, защото през последните три години не е валяло. Има обаче съмнения, че връзка има и работата на ВЕЦ „Камчия“, собственост на близкия до ДПС Димитър Тадаръков.

През последната година на централата е разрешено да използва само водата, която така или иначе излиза от язовира. Разследване на „Капитал“ показа, че през ВЕЦ „Камчия“ в предходни години е минавала с 30% повече вода. За това сигнализира първо общинският съветник от София Владислав Панев. Самият Тадаръков отрече пред „Медиапул“ централата му да е преработвала повече вода от разрешеното.

В понеделник екоминистерството за пръв път съобщи в официален документ, че е установено „ежемесечно разминаване“ между отчетената вода във ВЕЦ „Камчия“ и в измервателните устройства на пречиствателната станция на язовира. Министърът е наредил да се създаде комисия, да разбере има ли проблем.

XS
SM
MD
LG