Връзки за достъпност

Извънредни новини

Агресивна Русия и нова заплаха от Китай. Предизвикателствата пред НАТО до 2030 г.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Следващите 10 години ще изискват значителни промени в НАТО и сближаване на съюзниците му, за да се справят с предизвикателствата на агресивна Русия и изгряващ Китай. Това пише New York Times в обширен материал, представящ доклад за развитието на Алианса до 2030 г., изготвен по искане на генералния му секретар Йенс Столтенберг.

Съдържащите се в документа 138 конкретни препоръки са основна тема на започналата във вторник вечерта двудневна видеоконференция на външните министри на НАТО. Това вероятно ще бъде последният подобен форум с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, чийто мандат изтича в началото на януари догодина. Джо Байдън вече обяви неговия наследник - Антъни Блинкен.

Дни преди онлайн срещата на високо ниво, Йенс Столтенберг заяви в интервю за германската медийна група Funke, че възнамерява да включи в дневния ред на дискусиите с външните министри последиците за сигурността от възхода на Китай и неговата роля в Азиатско-Тихоокеанския регион.

"Китай вече не е добрият търговски партньор"

„Китай вече не е добрият търговски партньор, на който Западът се надяваше. Китай е изгряващата сила на нашето столетие и НАТО трябва да се адаптира“, коментира междувременно и дипломат от Алианса, цитиран от Reuters.

Политиката на Пекин заема значителна част от доклада, представен във вторник вечерта пред външните министри от Организацията на Севетноатлантическия договор. В него се препоръчва създаването на консултативен орган, който да координира действията на Запада спрямо Китай и да следи дейностите му, които биха могли да засегнат сигурността на страните от Алианса. Включително шпионаж, вериги за доставки, информационна война и въоръжаване.

Със своите технологични амбиции, военна експанзия и търговска политика Китай вече не може да се разглежда просто като азиатски играч, а засега НАТО отговаря твърде бавно на предизвикателството, пише в документа. Докладът настоява и за създаването на аналитични центрове, по-подготвени да изучават новите технологии и да използват по-добре изкуствен интелект за защита от кибератаки като част от т.нар. хибридна война.

Препоръчва се разширяването на капацитета на Алианса в тази посока да се използва и в борбата с тероризма, както и за подобряване на координацията на политиките за защита на южните членки на НАТО, които са по-притеснени от ислямския тероризъм, отколкото от Русия.

Отстояване на демокрацията в НАТО

Докладът засяга и проблемите с отстояването на демократичните принципи вътре в самия Алианс, подчертавайки, че при наличието на идеологически съперници от калибъра на Русия и Китай, политическото здраве на НАТО придобива все по-голямо значение. В тази връзка в доклада фигурира препоръка за създаването на център, който да ангажира всички страни членки със спазването на „принципите на демокрацията, индивидуалната свобода и върховенството на закона“, записани в учредителния договор на Алианса.

Наред с това в документа се настоява за по-тясно сътрудничество с Европейския съюз (ЕС) и засилване на неговите военни усилия и амбиции. Целта е осигуряване на по-способна европейска отбрана, която от една страна да подсигури готовността на НАТО за реакция, а от друга – да допринесе за по-справедливо споделяне на отговорностите със съюзниците извън ЕС.

По думите на високопоставен дипломат от Алианса пред New York Times докладът е изчерпателен и дава основа, от която Йенс Столтенберг може да надгради препоръките си към политическите лидери в НАТО за следващата им среща на върха, планирана за началото на 2021 г. Тогава се очаква да бъде одобрена нова стратегическа концепция на евроатлантическите съюзници, която да замени тази от 2010 г.

ЕС вече започна подготовка за работа с администрацията на следващия президент на САЩ Джо Байдън. Европейската комисия и Европейският съвет проучват предложения за съвместна работа с Вашингтон по редица ключови за Европа теми. Сред които здравеопазването и конкретно пандемията от коронавирус, търговията, климатичните промени, защитата на личните данни, прилагането на антимонополното законодателство и проверката на чувствителни чуждестранни инвестиции, по-специално от Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG