Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозиционният медиен магнат от Хонконг Джими Лай получи ново обвинение и остава в ареста


Джими Лай при първия си арест през август
Джими Лай при първия си арест през август

Хонконгският медиен магнат Джими Лай е обвинен в измама и ще бъде в ареста поне докато делото му бъде разгледано от съда през април, съобщи Би Би Си.

Обвинението срещу 73-годишния бизнесмен е свързано с използване на помещенията на компанията му за цели, които не са разрешени от договора му за наем. По-рано той беше арестуван и по обвинение в сговор с чужди сили, което е престъпление според закона за сигурността, наложен в Хонконг през лятото. Тогава той беше освободен под гаранция.

Новият арест и обвинението срещу бизнесмена, който е издател на критични към властта в Хонконг и в Пекин медии, идват на фона на нови действия срещу опозиционни активисти. Те са свързани с протестите срещу закона за сигурността, който беше приет от парламента в Пекин и наложен в Хонконг чрез вратичка в закона, която позволи на главния администратор Кари Лам да го приложи пряко, без одобрението на местния парламент.

Законът беше наложен в отговор на продължилите година продемократични протести и с него бяха криминализирани актове на диверсия и подкопаване на държавната власт, на тероризъм, на съглашателство с чужди държави, които се намесват в Хонконг.

Според издавания от Джими Лай вестник Епъл Дейли съдията по новото дело срещу магната е избран лично от Кари Лам да се занимава с дела по новия закон за националната сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG