Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първите ваксини срещу COVID-19 ще са за лекарите и полицаите. Целият план се чака утре


Красимир Гигов е председател на Националния ваксинационен щаб
Красимир Гигов е председател на Националния ваксинационен щаб

Първите групи хора в България, които ще могат да получат ваксина срещу COVID-19, са медиците и служителите на МВР, а след това и хората над 70-годишна възраст, които са смятани за рискова група. Това каза председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов по време на съвещание при премиера Бойко Борисов.

„Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията – първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст“, каза той във видеото от срещата, разпространено до медиите.

На съвещанието министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи детайли за Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, който по думите му ще бъде готов и представен за одобрение на правителството в петък.

В началото на седмицата здравните власти съобщиха, че първата доставка на дози от ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, се очаква да пристигне в България до края на тази година или непосредствено в началото на следващата. Двете компании бяха първите, които обявиха резултати от тестове на ваксина, според които техният препарат осигурява защита на над 90% от хората.

Преди три седмици Европейската комисия одобри споразумение с компаниите за 200 милиона дози от създадената от тях ваксина за държавите от ЕС. По-късно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че се очаква препаратът да бъде одобрен за употреба в ЕС през декември.

Здравният министър каза, че планът за ваксиниране предвижда държавата да бъде разделена на 7 региона с логистична цел. „В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ в този регион“, каза Ангелов. Той добави, че ще има мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо да се имунизира голяма група хора - например в домовете за възрастни и училищата.

Ангелов каза също, че продължава работата по осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки от ваксината на Pfizer и BioNTech, която трябва да бъде съхранявана при твърде ниски температури.

Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и според препоръките на Световната здравна организация (СЗО). Обсъжда се дали България да участва и в поръчка за доставка на още една, осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021 г., каза още Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов няколко пъти изтъкна, че ваксините ще бъдат доброволни и безплатни и препоръча на здравните власти винаги да уточняват това.

В четвъртък мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП премиерът да бъде изслушан от депутатите за плана са осигуряване на ваксини. Лидерът на левицата Корнелия Нинова мотивира искането с необходимостта да бъде предоставена информация на гражданите. От ГЕРБ определиха поведението на БСП като обсебеност. Депутатът Даниела Дариткова каза, че има достатъчно информация по темата за ваксините.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG