Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Януари ще бъде ужасен”. Рекордна смъртност и ново затягане на мерките срещу коронавируса по света


Здравните власти в САЩ предвиждат увеличаване на броя на заразените и смъртните случаи заради Деня на благодарността и предстоящите Коледни празници
Здравните власти в САЩ предвиждат увеличаване на броя на заразените и смъртните случаи заради Деня на благодарността и предстоящите Коледни празници

Рекорден брой смъртни случаи от началото на пандемията от коронавирус са регистрирани през последната седмица в САЩ. В рамките на последните седем дни живота си са загубили близо 15 000 души, а здравните служители в страната предупредиха, че най-тежките дни тепърва предстоят, съобщи Ройтерс.

Общо над 1.4 млн. американци са се заразили с коронавирус през последнта седмица, което е увеличение с 19% спрямо предходния седемдневен период. Като възможна причина се очертават пътуванията за честването на един от най-големите празници в страната – Денят на благодарността. Според здравните власти се очаква броят на заразените и починалите да расте, тъй като населението масово е отхвърлило предупрежденията да не пътува по празниците.

“Мисля,че януари ще бъде ужасен, защото ще се насложат последиците от масовите празнувания на Деня на благодарността и на Коледа”, каза главният експерт по инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни Фаучи.

САЩ продължава да е най-тежко засегнатата страна от пандемията в световен мащаб с близо 15 млн. заразени и над 280 хил. починали.

В Европа редица държави съобщават за удължаване или повторно налагане на строги мерки.

Само четири дни, след като реши да смекчи ограниченията, правителството на Чехия предприе ново затягане на мерките. Това се дължи на прекратяването на положителната тенденция за намаляване на броя на заразените. Затягането на мерките няма да бъде толкова значително, като ограниченията включват съкращаване на работното време на ресторанти, барове и заведения до 20 ч., както и забраната на продажба на алкохол на всички пазари.

Местният парламент ще обсъди и решение за удължаване на извънредното положение до 11 януари.

Подобна стъпка предприе и Унгария. Освен удължаването на срока на извънредното положение, в страната ще се запази и наложеният полицейски час. Премиерът Виктор Орбан съобщи, че заради пандемията се отменят всички тържества за Нова година в страната. От 11 ноември действат ограничителни мерки, свързани със затварянето на средните училища, университетите и ресторантите. По думи на премиера решението, което се чака, е свързано с ваксинирането на населението.

Здравните власти съобщиха, че между три и пет хиляди унгарци ще се включат в тестването на руската ваксина “Спутник V”.

Заради липсата на резултати от частичния локдаун в някои провинции в Германия започва затягане на мерките. В Бавария местните власти въвеждат ограничения за напускане на дома само за пазаруване и работа. В районите, в които има повече от 200 случая на 100 хил. души население, ще бъде въведен и вечерен час между 21 ч. вечерта и 5 ч. сутринта. До пет души ще могат да се срещат на едно място.

Тюрингия планира дори по-строги мерки, като те няма да бъдат свалени по време на коледните празници.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че в следващите дни може да бъде въведено и затягане на мерките на национално ниво.

Във вторник Великобритания официално започна ваксинирането на населението. Маргарет Кийнан, която навършва 91 години другата седмица, стана първият човек, ваксиниран в страната. Първоначално ваксинацията се провежда в 50 болнични центъра, предвид логистичното предизвикателство, каквото представлява съхраняването на ваксината при температура от минус 70 градуса по Целзий.

През изминалата седмица Обединеното кралство стана първата страна, одобрила използването на ваксината на Pfizer и BioNTech. Единствените други държави в света, които вече ваксинират населението си, са Русия и Китай, които използват произведените от тях ваксини.

Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия от COVID-19 през март 2020 г. От тогава досега броят на заразените в света достигна до повече от 67 млн. души, а починалите са над 1.53 млн. След САЩ най-тежко засегнати бяха Индия, Бразилия, Русия, Франция, Италия, Великобритания и Мексико.

Развитието на пандемията по света можете да проследите на интерактивната ни карта.

От началото на пандемията от COVID-19 в България общият брой на регистрираните случаи е 164 185. Починали са 5010 пациенти, положителни за коронавируса, а като излекувани са регистрирани общо 65 616 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG