Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рязко увеличаване на безработицата в България се отчита през декември


Опашките пред бюрата по труда бяха обичайна гледка през пролетта, когато заради наложените от правителството мерки редица отрасли трябваше да преустановят дейността си
Опашките пред бюрата по труда бяха обичайна гледка през пролетта, когато заради наложените от правителството мерки редица отрасли трябваше да преустановят дейността си

Рязко увеличаване на броя новорегистрирани безработни е отчетено през първата седмица на декември в България. По данни на Националния статистически институт (НСИ) 14 257 души са се записали като в бюрата по труда.

В периода от началото на март, когато настъпи пандемията от коронавирус в страната и бяха въведени мерки за овладяването й, като безработни са се регистрирали над 338 000 души. В същото време хората, които са стартирали работа в този период, са 210 000 души.

Рязкото увеличаване на броя на безработните в началото на декември се дължи на наложените допълнителни, ограничителни мерки, които доведоха до затварянето на ресторанти и заведения, големите търговски вериги и други. Подобни пикове от 20 и 30 хил. души на седмица, оставащи без работа, имаше и през пролетта.

За първата седмица на декември постъпилите на работа са 3473 души.

Най-сериозен е ръстът на новорегистрираните безработни в София, където 1264 са загубили работата си. На този фон новозаетите са едва 411 души.

Над 1000 души са се регистрирали като безработни в бюрата по труда в редица области, сред които Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград.

От началото на пандемията икономическите мерки, които правителството предприе с цел запазването на работни места, бяха свързани основно с мярката, придобила популярност като “60 на 40”. По нея държавата изплаща 60% от осигурителния доход на работниците, а работодателят трябва да ги запази на работа и да изплати останалата част. Бяха осигурени също и безлихвени или гарантирани кредити, а преди няколко дни беше въведена и мярката “Запази ме”, която позволява всеки служител, прекратил дейността си заради ограниченията, да получава по 24 лв. на ден.

На фона на увеличаващата се безработица в понеделник министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството вече е отделило 1.1 млрд. лева за подкрепа на бизнеса, с които работодателите са успели да запазят наетите. Той посочи и като много успешно въвеждането на мярката “60 на 40”.

“Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко”, каза още Борисов.

От началото на пандемията от COVID-19 в България общият брой на регистрираните случаи е 164 185. Починали са 5010 пациенти, положителни за коронавируса, а като излекувани са регистрирани общо 65 616 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG