Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хакери са получили достъп до документи, свързани с ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек"


Хакери са получили незаконен достъп до данни за ваксината, разработена от "Байонтек" и "Пфайзер", при кибератаката срещу Европейската агенция за лекарствата. Това съобщиха от двете компании, цитирани от Франс прес.

"Важно е да се отбележи, че нито системата на "Байонтек", нито тази на "Пфайзер" са пострадали в резултат на този инцидент и ние не знаем дали са били откраднати лични данни", посочи "Пфайзер" в комюнике.

Базираната в Амстердам Европейска агенция за лекарствата, която в момента обсъжда предоставянето на разрешения за няколко ваксини срещу COVID-19, съобщи в сряда, че е била мишена на кибератака, без да уточни кога и от кого е била извършена.

"Очакваме повече информация по разследването и ще реагираме по подходящ начин и в съответствие с европейското право", се казва в съобщението на "Пфайзер".

Три компании вече обявиха, че са готови с ваксина срещу COVID 19. Това са "Пфайзер" ("Байонтек"), "Модeрна” и ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет. От средата на декември се очаква ваксините срещу COVID-19 на "Пфайзер" ("Байонтек") и на "Модeрна" да получат разрешение от европейската лекарствена агенция за разпространение в ЕС.

Първата доставка на количества от ваксината, разработена от “Пфайзер”, се очаква да пристигнат в България до края на тази година или непосредствено в началото на следващата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG