Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксината на Pfizer и BioNTech е одобрена за използване в САЩ


Американската администрация по храни и лекарства (FDA) даде спешно разрешение за употребата на първата ваксина против COVID-19 в страната. Властите одобриха разпространението на ваксината Pfizer и BioNTech за лицата над 16 години, съобщават световните агенции.

Експертен съвет от 23-ма души към FDA е дал одобрението си, след заключение, че ползите от поставянето на ваксината са по-големи от потенциалните рискове. Администрацията по храни и лекарства формално е уведомила Центъра за превенция и контрол на заболяванията да започне процедурата за навременно ваксиниране, която беше кръстена от правителството “Operation Warp speed”.

Одобрението на ваксината идва часове, след като редица медии в САЩ публикуваха информации, че FDA е била подложена под сериозен натиск от страна на президента Доналд Тръмп. По информация на Вашингтон поуст шефа на кабинета на президента Марк Медоус е наредил на директора на администрацията Стивън Хан да даде одобрение за ваксината или да депозира оставката си. Самият Хан отрече ръководената от него институция да е била поставяна под напрежение.

В петък Тръмп излезе и с яростна публикация в Туитър, в която нарече FDA “голяма, стара, бавна костенурка”.

“Изкарайте проклетата ваксина ВЕДНАГА, д-р Хан. Спрете да играете игри и започнете да спасявате животи”, написа Тръмп.

След като новината за одобряването на ваксината стана публична, Тръмп написа също, че първата доза ще бъде инжектирана на пациент в рамките на следващите 24 часа.

FDA вече обсъждат в детайли плана за разпространение с Pfizer. Компанията трябва да достави 6.4 млн. ваксини за първата фаза от ваксинирането, която ще включва здравните работници, както и тези, работещи в домовете за възрастни.

В сряда повече от 3 хил. души починаха в рамките на денонощие в САЩ, което беше рекорд за страната от началото на пандемията. Американците бяха най-засегнати от заразата досега, като жертвите са вече общо над 295 хил., а заразените са близо 16 млн.

Ваксината на Pfizer и BioNTech получи одобрение още във Великобритания, която започна ваксиниране, Канада, Бахрейн и Саудитска Арабия.

"Радвам се, че го направих". Първите вече се ваксинираха
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

От началото на пандемията от COVID-19 в България общият брой на регистрираните случаи е 177 665. Починали са 5 562 пациенти, положителни за коронавируса, а като излекувани са регистрирани общо 79 522 души.

У нас първите ваксини се очаква да бъдат доставени до края на годината.

Разпространението на вируса в света можете да проследите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG