Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международният наказателен съд се готви да разследва престъпления около анексията на Крим


Сградата на Международния наказателен съд в Хага
Сградата на Международния наказателен съд в Хага

Има данни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на анексията на Крим и Източна Украйна. Това става ясно от изявление на главната прокурорка на Международния наказателен съд (МНС) Фату Бенсуда. В петък вечерта тя е поискала разрешение от съдиите да започне пълно разследване на случаите.

Новината идва шест години и половина след като Русия анексира Крим. Седмици по-късно, през април 2014 г., украинското правителство прие, че МНС може да разследва престъпления, извършени на украинска територия. Още година по-късно Украйна уточни, че признава юрисдикцията на МНС за престъпления, извършени след 20 февруари 2014 г.

Украйна и досега не е страна членка по договора, признаващ цялостната юрисдикция на МНС. Русия, която е другата страна в конфликта, не признава съда.

"Към настоящия момент имаме основания да смятаме, че широк спектър от действия, представляващи военни престъпления и престъпления срещу човечеството" са били извършени по време на украинския конфликт, каза главният прокурор Фату Бенсуда.

Русия предприе анексията на Крим след като проевропейска революция в Украйна свали от власт проруското правителство на страната. Кремъл подкрепи и сепаратистите в Източна Украйна, отваряйки конфликт, в който загинаха над 13 000 души.

В изявлението на Бенсуда не бяга посочвани имена на вероятни извършители, нито конкретни престъпления, които тя смята да разследва. Тя каза само това, че става дума за жертви, дадени по време на бойни действия, по време на арести и по време на престъпления, извършени в Крим.

Бенсуда каза, че е установила данни за престъпления, извършени "от различни страни в конфликта".

Международният наказателен съд съществува от 2002 г. Той е постоянно действащ съдебен орган, който разследва само четири групи престъпления - геноцид, военни престъпления, престъпления срещу човечеството и агресия. МНС предприема действия само след като установи, че съответните държави не са могли или не са искали да осигурят справедливост за извършените престъпления.

Противно на разпространеното схващане, съдът не е орган на ООН, а на държавите, създали институцията. До този момент държавите, признаващи юрисдикцията на съда, са 123. Сред тях не са Русия, САЩ и Израел.

В събота Украйна приветства изявлението на главната прокурорка. "Международното правосъдие може и да не действа бързо, но то със сигурност е неизбежно", написа в туитър външният министър на Украйна. "Един ден престъпниците от Русия ще бъдат изправени пред съда", добави той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG