Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата няма да отвори в понеделник. Мерките остават до 31 януари


Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да продължат да действат до 31 януари 2021 г. като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. Това са предложили здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб (НОЩ) на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

След срещи със съсловните организации Ангелов предлага от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка; разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч. Здравният министър е заявил по време на срещата, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас.

„Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, е казал Ангелов.

Във връзка с удължаването на меките до 31 декември правителството се готви да даде нови 250 млн. лв., с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

В началото на декември Борисов каза, че планира всичко да бъде отворено на 21 декември и ограниченията заради епидемията от COVID-19 да не бъдат удължавани.“Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко”, каза тогава премиерът.

С отворено писмо, публикувано във вторник две организации на ресторантьорите поискаха “незабавно отваряне на всички нощни клубове, ресторанти, барове, фитнеси и молове и обявяване на правилата, при които ще работят”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG