Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън избра индианката Деб Халанд за министър на вътрешните работи


Деб Халанд
Деб Халанд

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън номинира за министър на вътрешните работи Деб Халанд, съобщи ДПА като се позова на екипа на Байдън.

Халанд представлява щата Ню Мексико в Камарата на представителите в Конгреса и ако бъде утвърдена от Сената, ще стане първата индианка, назначена на пост във федералното правителство. Халанд е от племето лагуна пуебло.

Преходният екип на Байдън и на избраната за вицепрезидент Камала Харис съобщи и за други ключови номинации и назначения в областта на климата.

Бившата губернаторка на Мичиган Дженифър Гранхолм е номинирана за министър на енергетиката, а Майкъл Регън - за ръководител на Агенцията за опазване на околната среда. Байдън избра досегашната шефка на агенцията Джина Маккарти за национален съветник по въпросите на климата, а Али Зайди за заместник национален съветник за климата. Байдън обеща на сънародниците си правителство от министри с разнообразен произход.

На 15 декември Избирателната колегия на САЩ потвърди победата на кандидата на демократите Джо Байдън в президентските избори. Гласуването на електорите обичайно е процедурна стъпка, която предизвиква малко внимание.

Тази година обаче вотът получи повече внимание, защото настоящият президент Доналд Тръмп отказва да признае загубата на изборите. Той и предизборният му щаб загубиха повече от 40 съдебни дела, с които оспорваха резултатите, включително и във Върховния съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG