Връзки за достъпност

Извънредни новини

Според Тръмп не Русия, а Китай стои зад кибератаката срещу САЩ


Президентите на Китай и на САЩ участват в официална церемония през ноември 2017 г.
Президентите на Китай и на САЩ участват в официална церемония през ноември 2017 г.

Според президента на САЩ Доналд Тръмп кибератаката срещу американски държавни агенции и международни частни бизнеси не е толкова сериозна, колкото се представя в медиите. Държавният глава се усъмни и в твърденията, че Русия стои зад нея.

ФБР, Агенцията за киберсигурност и Службата на директора на националното разузнаване потвърдиха официално на 17 декември, че се провежда "сериозна" кампания с цел компрометиране на част от виртуалните мрежи на правителството.

"Кибератаката е много по-голяма във Фалшивите Новинарски Медии, отколкото в действителност", написа Тръмп в Туитър в събота.

"Русия, Русия, Русия е предпочитаната песен каквото и да се случи, защото Слабият медиен поток е, осново заради финансови причини, ужасен от това да обсъжда възможността, че може би е Китай (възможно е!)", допълни още президентът на САЩ.

Това е първият коментар на Тръмп по темата. В петък вечер държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че Русия със сигурност стои зад кибератаката. Помпео е конгресмен от Републиканската партия и беше номиниран за поста от Тръмп през 2018 г., когато служеше като директор на ЦРУ.

"Беше положено значително усилие да се използва софтуер от трета страна, за да се вкара код в правителствените системи на САЩ", каза Помпео в телевизионно предаване в петък вечер.

"Това беше много значително усилие и заради това вече можем да кажем, че е доста ясно, че руснаците участваха в тази дейност", допълни още той.

Руското посолство във Вашингтон отрече да има каквото и да е участие в атаката още на 14 декември. Русия "не извършва офанзивни операции в кибер домейна", се казва в официалното съобщение на дипломатическата мисия.

"Майкрософт" е информирала над 40 свои клиенти, че са засегнати от злонамерения софтуер, който според експерти по компютърна сигурност позволява на хакери достъп до данни в информационните мрежи на правителството, както и до държавна инфраструктура като електрическата мрежа.

Около 80% от засегнатите клиенти са в САЩ според президента на "Майкрософт" Брад Смит. Други атакувани компютри има и в Белгия, Великобритания, Канада, Израел, Мексико, Испания и Обединените арабски емирства.

За кибератаката беше съобщено за първи път на 13 декември в медийни публикации. Съвместно изявление, публикувано на 16 декември от ФБР, Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) и Службата на директора на националното разузнаване (ODNI) потвърди официално на 17 декември, че се провежда "сериозна" кибератака срещу информационни мрежи на държавни агенции. Министерствата на вътрешните работи, финансите, енергетиката и търговията са били засегнати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG