Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският съюз и Китай се споразумяха за инвестиционния пакт


Европейският съюз (ЕС) и Китай се споразумяха в сряда за инвестиционния пакт, който се очаква да даде на европейските компании по-голям достъп до китайските пазари, предаде агенция “Ройтерс”. Споразумението е в процес на създаване от близо седем години и вероятно ще отнеме поне още една година, за да влезе в сила. То е част от новите отношения между ЕС и Китай.

Европейските фирми ще получат разрешение да работят в Китай в различни сектори в това число и в производството на електрически автомобили, медицината, недвижимите имоти, рекламата, морската индустрия, облачните услуги, системите за резервации на полети и наземното обслужване. Ще бъдат премахнати някои изисквания към компаниите, които оперират в Китай като част от съвместни предприятия с местни партньори.

Китай ще забрани принудителния трансфер на технологии от чуждестранни компании. Пекин се ангажира да бъде по-прозрачен по отношение на субсидиите, както и да забрани на държавните предприятия да дискриминират чуждестранните инвеститори.

Сделката включва ангажименти относно изменението на климата и трудовите права. Ангажиментите са взаимни, но пазарът на ЕС вече е далеч по-отворен, коментира "Ройтерс".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG